Διπλή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από το Λιμενικό όλη τη νύχτα σε Κύθηρα και Λέσβο.
Στα δύο ναυάγια υπάρχουν συνολικά 80 αγνοούμενοι μετανάστες, δημιουργώντας φόβους για περισσότερους νεκρούς.
Ναυάγιο στην Λέσβο
Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Αυτή τη στιγμή (ώρα 8 π.μ) κι ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.
Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.
Ναυάγιο στα Κύθηρα
Στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.
Στο σκάφος, που στη συνέχεια βυθίστηκε, επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.
Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.
Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Kάτοικος περιέγραψε ότι είδε τη βάρκα να συντρίβεται στα βράχια και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω τους για να σωθούν.
«Ήταν ένα απίστευτο θέαμα», είπε η Μάρθα Σταθάκη. «Όλοι οι κάτοικοι εδώ κατέβηκαν στο λιμάνι για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν».
Οι διασώστες κατέβασαν σχοινιά στην παραλία για να βοηθήσουν τους επιζώντες να ανέβουν στα βράχια και να σωθούν.
Οι τοπικές αρχές άνοιξαν σχολείο για να προσφέρουν καταφύγιο στους διασωθέντες.