«Συχνό φαινόμενο», είναι η παρενόχληση ελληνικών αλιευτικών σκαφών, από τουρκικές ακταιωρούς, εντός των ελληνικών υδάτωων, όπως σημείωσε ο Παράσχος Καραμπουρνιώτης, ο ψαράς που τράβηξε το βίντεο στο οποίο φαίνονται οι οχλήσεις του σκάφους του, αλλά και σκαφών της Frontex από τουρκική ακταιωρό.
Όπως είπε ο αλιέας, πρόκειται για «συχνό φαινόμενο», ωστόσο, «χθες ήταν δύσκολη μέρα γιατί αυτό κράτησε πολλές ώρες. Άλλες φορές ερχόντουσαν για δέκα λεπτά και έφευγαν».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «εκτός από αυτά που έκαναν σε εμάς, έκαναν τα ίδια στα σκάφη του Λιμενικού και της Frontex».
Εξήγησε ότι, η περιοχή είναι δύσκολη εκεί για ψάρεμα, αφού, «είμαστε πολύ κοντά, αλλά υπάρχει ένα σημείο 1,5 μίλι από τις Οινούσσες και 1,55 από την Τουρκία, εκεί γίνονται οι παρενοχλήσεις».
Ερωτηθείς αν τους λένε τίποτα οι Τούρκοι, είπε ότι τους μιλούν από τον ασύρματο και τους φωνάζουν ότι βρίσκονται σε τουρκικά νερά, ζητώντας τους να φύγουν από εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε κοντά στις ελληνικές ακτές.
Έλληνες ψαράδες αλλά και πλήρωμα σκάφους της Frontex στις Οινούσσες, είδαν το τουρκικό σκάφος που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών και άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.
Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο παραχώρησε στο politischios.gr o Παράσχος Καραμπουρνιώτης. «Δε μας έφτανε ένας, ήρθε κι άλλος», ακούγεται να λέει κάποιος την ώρα που το τουρκικό σκάφος περνάει πολύ κοντά από το ελληνικό.
Ήταν τέτοιο το θράσος των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη Frontex και το ελληνικό αλιευτικό, λέγοντας τους πως βρίσκονται σε τουρκικά νερά. Μάλιστα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους στο σημείο.
Επί τέσσερις ώρες τα δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» κυρίως το σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και το σκάφος του λιμεναρχείου Χίου και εκείνο της Frontex. Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ.