«Λουκέτο» σε Αχαΐα και Εύβοια λόγω πανδημίας – Σε αυξημένη επιτήρηση Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο

Μετά την Αττική και σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας

Κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

 

Δεύτερη ημέρα του αυστηρού lockdown για την Αττική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζήτησε και ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτησή της για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, όπου όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, ενώ η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων είχε ήδη εισηγηθεί την εφαρμογή αυστηρού lockdown για την Αχαϊα, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται σήμερα από την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η Επιτροπή αποφάσισε τελικά να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την αποδοχή της εισήγησης της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων για εφαρμογή αυστηρού lockdown στον νομό Αχαϊας, αλλά και την εφαρμογή του ιδίου καθεστώτος για τον νομό Ευβοίας, ενώ για τη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επίταση της επιδημιολογικής επιτήρησής τους, με καθημερινή παρακολούθηση όλων των κρισίμων δεικτών.

 

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ η Αχαΐα είχε 95 κρούσματα

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε lockdown, ωστόσο κρούσματα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως η Δυτική Αχαΐα, η Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, την ώρα που τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας κάνουν καθημερινά εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό.

 

 

Σύμφωνα πάντως με τα ισχύοντα μέτρα κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων πλην τα σχολεία ειδικής αγωγής καθώς επίσης και τα καταστήματα.

 

 

Ειδικότερα:

 

Τα μέτρα

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 

Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.

Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.

Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες,

μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.

 

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

 

Ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων. Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα Pet Shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων.

 

Με ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση πολιτών στα καταστήματα οπτικών /ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού. Αντίστοιχα, κατόπιν ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση και στα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού. Κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώληση με τη μέθοδο e-shop.