Λέρος: Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο, λένε οι παιδίατροι που έσωσαν τέσσερα παιδιά από το ναυάγιο

Αρχικά, διασώθηκαν συνολικά 42 άτομα, ένα ακόμη παιδάκι όμως κατέληξε στο νοσοκομείο - Ανέβηκαν στους πέντε οι νεκροί με θύματα μία νεαρή γυναίκα και τέσσερα μικρά παιδιά

Ο απολογισμός της τραγωδίας στα νερά της Λέρου, ύστερα από το ναυάγιο σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες ανέρχεται σε πέντε νεκρούς μεταξύ των οποίων μία νεαρή γυναίκα ηλικίας 17-20 ετών και τέσσερα παιδιά 4-5 ετών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Ανευρέθησαν και ανασύρθηκαν συνολικά 42 άτομα, εκ των οποίων τα 33 μετέβησαν στο Κέντρο Ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιποι 9 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ένα ακόμη παιδί κατέληξε απόψε το βράδυ. Σημειώνεται πως πλέον μεταξύ των 8 νοσηλευόμενων οι δύο είναι ενήλικοι και οι άλλοι έξι ανήλικοι και παιδιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, τα επτά παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σχεδόν ετοιμοθάνατα, με το ένα παιδάκι δυστυχώς να αφήνει την τε΄λευταία του πνοή εκεί. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να σώσουν τα τέσσερα, όλα με ΚΑΡΠΑ. Οι παιδίατροι Νικήτας Ταχλιαμπούρης και Ευαγγελία Βουγιουκλάκη ήταν οι άνθρωποι που κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν να τα επαναφέρουν.

Απο την πρώτη στιγμή ο Διοικητής Νικόλαος Χαραλαμπής έθεσε το νοσοκομείο του νησιού σε αυξημένη ετοιμότητα και όλοι οι γιατροί ρίχτηκαν στη «μάχη». «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου και εύχομαι να μην το ξαναζήσω ποτέ» δήλωσαν οι δύο παιδίατροι, Ταχλιαμπούρης και Βουγιουκλάκη, συγκλονισμένοι και με δάκρυα στα μάτια για αυτή την περιπέτεια.

 

λερ1
λερ2

Η διοίκηση του νοσοκομείου της Λέρου δέχθηκε συγχαρητήρια για την ηρωική προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως όλοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος ήταν όλοι αφρικανικής καταγωγής. Κατά τις έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι βρέφη, μωρά, γυναίκες και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Συνολικά, έχουν διασωθεί 41 άνθρωποι. Οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν μετά το μεσημέρι, με τα πλωτά σκάφη να αποσύρονται νωρίς και το απόγευμα το super puma, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, με τους ανέμους να πνέουν έως 11 μποφόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, αφού όλοι οι μετανάστες αναγνώρισαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα«επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί σε λέμβο μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις».

Τα συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού Σώματα του υπουργού  Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν οτι πρώτιστο μέλημα τους ειναι η προστασία της ανθρώπινης ζωης, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου. Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».