Quantcast

Λ. Μενδώνη: Στη μνήμη του Δ. Παντερμαλή ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης του κτηρίου του Μουσείου Δίου

Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του, είπε η υπουργός Πολιτισμού

«Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου χαίρει της προστασίας και της φροντίδας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.Ένα σχέδιό του μόνον δεν πρόλαβε να δει, όπως το ήθελε. Το Μουσείο, εδώ, στο Δίον. Μου είχε εκμυστηρευθεί πρόσφατα τα σχέδια του για την εκπόνηση των μελετών επισκευής του κτηρίου και μιας νέας σύγχρονης έκθεσης των ευρημάτων.

Στη μνήμη του λοιπόν, στη μνήμη του Δημήτρη, το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου του Μουσείου και στη συνέχεια για την επανέκθεση των συλλογών του» είπε, αποχαιρετώντας τον  Δημήτρη Παντερμαλή, η υπουργός Πολιτισμού, στον επικήδειο που εκφώνησε  στο Δίον, τον τόπο που αγάπησε, ανέδειξε και όπου κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 82 ετών.

Η κ. Μενδώνη  μίλησε «για τον εκλεκτό επιστήμονα, έναν εργάτη της Αρχαιολογίας, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο»  Δήμητρη Παντερμαλή, την «ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης από τότε που αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά».

Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του, είπε η υπουργός Πολιτισμού. «Του  οφείλουμε  ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου. Ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα, που ήθελε ο Δημήτρης να στέλνει, το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Η επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του μνημείου έγινε γι αυτόν σκοπός ζωής. Ανάλωσε το τεράστιο προσωπικό του κεφάλαιο με μεγάλη χαρά, με πολλή τιμή κι υπερηφάνεια, στο Δίον, στην Ακρόπολη, στο Μουσείο και στα Γλυπτά».