Κορωνοϊός – Τζανάκης στο TL: Δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα – Νέα αύξηση στους θανάτους

Τι ανέφερε στο TL ο καθηγητής για τη νέα συμπεριφορά που παρουσιάζει ο κορωνοϊός και για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα


Κορωνοϊός

Αντώνης Χρυσουλάκης

Την πρόβλεψη ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό θα είναι αυξημένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έκανε, μιλώντας στο timeline.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον γενικό πληθυσμό παρά μόνο για τους ανθρώπους που είναι άνω των 65 και για αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα τα οποία δεν είναι «ρυθμισμένα» σωστά.

Αύξηση στους θανάτους

Στην αρχή ο καθηγητής μίλησε για την εικόνα που παρουσιάζει ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με το παρελθόν. Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης: «Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει αλλάξει, καθώς δεν δημιουργεί πλέον τόσο σοβαρές πνευμονίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος του ασθενή, επομένως για αυτό δεν έχουμε πολλές εισαγωγές στις ΜΕΘ». Και συνεχίζει: «Παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρή ιογενή νόσηση, η οποία επιδεινώνει προϋπάρχοντα νοσήματα σε πολύ ευπαθείς ανθρώπους και υπερήλικες. Αυτές οι παροξύνσεις αποδιοργανώνουν την ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση ακόμα και σε θάνατο. Αυτή τη στιγμή έχουμε εισαγωγές κυρίως τέτοιων ανθρώπων με πολλά συνοδά νοσήματα. Οι περισσότεροι θάνατοι που ανακοινώνονται είναι στην πλειοψηφία τους από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτό το λόγο οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και πιστεύω ότι μπορεί ο αριθμός που θα ανακοινωθεί να είναι λίγο πιο αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα».

ΜΕΘ

Σχετικά με τη φυσική ανοσία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσω της νόσησης από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, ο καθηγητής έκρουσε «καμπανάκι» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η φυσική ανοσία η οποία παρέχεται μετά την έκθεση σε αυτό το στέλεχος του κορωνοιου είναι αρκετά μικρή και υπολογίζεται μεταξύ 6 με 9 εβδομάδων και πάλι όμως εξαρτάται από το ιικό φορτίο που θα δεχθεί ο ασθενής, αν είναι πολύ μεγάλο τότε το διάστημα μπορεί να είναι και μικρότερο».

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πραγματικά κρούσματα ο καθηγητής εκτίμησε για ακόμα μια φορά ότι αυτά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται. «Τα πραγματικά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται, παρά ταύτα αυτή την περίοδο των τελευταίων 10 ημερών έχει ξεκινήσει μία βραδεία αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι μεταξύ των 350 – 450 χιλιάδων» είπε στο timeline.gr.

Για το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό δεν θα είναι αποδοτικό και ότι θα «πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες». «Η νόσηση από κορωνοϊό αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε ανθρώπους κάτω των 65 χρόνων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους μεγαλύτερους και για τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να τους πλησιάζει με προφυλάξεις (φορώντας μάσκα) και να είναι σίγουρος ότι δεν νοσεί» σημείωσε.

Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

Τέλος, ο κ. Τζανάκης μίλησε και για τα νέα εμβόλια τα οποία αναμένονται το φθινόπωρο λέγοντας ότι: «Τα καινούργια εμβόλια αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσουν. Εικάζω ότι θα πρέπει να τα περιμένουμε από το τέλος του Οκτωβρίου και μετά. Ακόμα θα πρέπει να δούμε από τις νέες μελέτες που θα γίνουν το πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Για τώρα όμως, για όσους συνιστάται, θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση καθώς προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο».