Κορωνοϊός: Συναγερμός στο Μαξίμου μετά τα 50 κρούσματα

EΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 12:30

Η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά το άνοιγμα των συνόρων, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές.

Αν και ακόμη οι ειδικοί τονίζουν πως δεν συντρέχει λόγος για lockdown, εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, καθώς πέρα από τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις συνωστισμού σε πανηγύρια, παραλίες και καταστήματα. Από την στιγμή μάλιστα που χθες, τα μισά περίπου από τα 50 νέα κρούσματα, ήταν εγχώρια, η ανησυχία για την διασπορά του κορωνοϊού εντάθηκε. Έτσι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12:30, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκφράστηκε χθες και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» είπε χθες ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%», είπε ο κ. Πέτσας.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε.

Συνεχίζοντας ωστόσο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό». «Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί!», συνέχισε και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους» και εξήγησε ότι «μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας».

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι υγειονομικές αρχές, τόνιζαν πως η άνοδος των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, με τον πρωθυπουργό να έχει επισημάνει πως η χώρα θα είναι έτοιμη μόλις εμφανιστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Ηδη έχει και εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσει πιο δραστικά τα κρούσματα που πολλαπλασιάζονται, κυρίως κατά την άφιξη τουριστών, κυρίως από τα χερσαία σύνορα.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Star, υπάρχει ένα plan b, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, με το σχέδιο της κυβέρνησης να περιλαμβάνει τρία στάδια. Αυτά είναι τα εξής:

– Ελεγχοι σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
– Ελέγχοι στους εποχικούς εργαζόμενους σε όλη την Επικράτειας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
– Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και όχι συγκεκριμένο αριθμό τεστ κάθε ημέρα.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα χθεσινά 50 νέα κρούσματα κορωνοϊού, λίγο παραπάνω από τα μισά ήταν εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, τα 27 αφορούν ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ 23 είναι τα εγχώρια, κάτι που σήμανε «καμπάνα κινδύνου» και όχι απλό «καμπανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης».

Τα 23 εγχώρια κρούσματα, «μοιράζονται» ως εξής:

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

Οσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα, τα 24 αφορούν ελέγχους που έγιναν σε χερσαία σύνορα, αεροδρόμια ή λιμάνια, ενώ τρία αφορούν εισαγόμενα κρούσματα από ασθενείς που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Ανακοινώνουμε 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».