Κορωνοϊός: Πάσχα χωρίς εκκλησιασμό φέτος – Παραμονή και προσευχή στο σπίτι λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Αντιδράσεις από τους πιστούς

Η Εκκλησία φαίνεται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα στους ναούς ενόψει Πάσχα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού,που έχει προκαλέσει 73 θανάτους στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας μετατρέποντάς τα σε μικρές Εκκλησίες».

Παρά όμως την αυστηρή τήρηση των μέτρων, υπάρχουν και μεμονωμένες ομάδες που δρουν σε βάρος του συνόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της περασμένης Κυριακής ομάδα πιστών συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Πάτρα προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές που έφτασε στιγμές αργότερα στο σημείο. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση, με μερικούς να αντιδρούν στην παρουσία της αστυνομίας στην εκκλησία και άλλους να ζητούν την άμεση απομάκρυνση στον πιστών για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έξω από την εκκλησία βρίσκονταν περίπου 10 άτομα, ενώ σε τέσσερα άτομα επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση.

Λίγο αργότερα πάντως η Μητρόπολη διέψευσε της πληροφορίες ότι τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό. Υπενθυμίζεται ότι οι εκκλησίες κάθε δόγματος και θρησκείας είχαν κλείσει με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα έχουμε Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, ενώ οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών για να τις παρακολουθήσουν οι πιστοί από την τηλεόραση ή διαδικτυακά.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπει Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αναφέρθηκε και στην απόφαση να ανασταλούν όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες. «Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος».

Αναφορικά με τις κλειστές Εκκλησίες, υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός, ωστόσο «Δεν είναι το όνειρό μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη». Εν συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη να μείνουμε σπίτι, στις «κατ’ οίκον εκκλησίες», για να σχολιάσει ότι «Κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο, και προσευχόμαστε».

Σχετικά με τη λήψη του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «Το Αγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει ‘Αγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

Σε ερώτηση αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς προκαλούν σύγχυση στους πιστούς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε πως «Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Πολιτεία, αλλά και με οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος. Για παράδειγμα, κάναμε ένα ωραιότατο κέντρο ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Νομίζω το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι στη διάθεση της Πολιτείας», σημείωσε.