Quantcast

Κορωνοϊός: Το όριο των 200 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ξεπέρασε χθες η χώρα

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Το όριο των 200 κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα 24ωρο ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά η χώρα.

Παρά τα συνεχή «καμπανάκια» από κυβέρνηση και επιδημιολόγους, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, τα 203 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες αποτελούν θλιβερό ρεκόρ για την χώρα, με την κυβέρνηση να είναι σε συναγερμό. Μάλιστα, σήμερα στις 11 το πρωί, θα γίνει τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητηθεί με τους επικεφαλής της Υγείας η εξέλιξη της πανδημίας, που πλέον παίρνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

H κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία κλιμάκωση των μέτρων εν όψει Δεκαπενταύγουστου, αποκλείοντας ωστόσο, όπως έχουν τονίσει τα κυβερνητικά στελέχη, το ενδεχόμενο ολικού lockdown. Μετά τα 203 κρούσματα χθες, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα επιπρόσθετα μέτρα, κάτι για το οποίο προϊδέασε χθες ο Στέλιος Πέτσας.

«Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά. Αυτό το στόχο είχε και η έκτακτη παρέμβαση του κ. Τσιόδρα. Τα κρούσματα, άλλωστε, αυξάνονται όχι τόσο εξαιτίας των εισαγομένων από το εξωτερικό, όσο, κυρίως, λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Ο εχθρός λέγεται εφησυχασμός» είπε χαρακτηριστικά.

Ένα σενάριο που τόνιζαν οι λοιμοξιωλόγοι πως δεν θέλουν να δουν, είναι να αυξάνονται οι ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Δυστυχώς ο φόβος τους φαίνεται να επαληθεύεται προς το παρόν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται άνοδος το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο 24ωρο από 14, αυξήθηκαν σε 22, γεγονός που θορύβησε αρκετά τους επιδημιολόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 13 στις 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνωμένοι ήταν 12 χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.

Εν όψει Δεκαπενταύγουστου, η αγωνία των ειδικών είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς αυτή την εβδομάδα φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με την θρησκευτική εορτή και το ενδεχόμενο συνωστισμών σε ναούς.

Με τους ρυθμούς που αυξάνονται τα κρούσματα, οι επιδημιολόγοι, αλλά και ερευνητές, κάνουν εφιαλτικά σενάρια και προειδοποιούν πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι πως η ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, προβλέπουν πως «αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού τώρα θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020». Τονίζουν δε, στην έρευνά τους, πως για να ανακοπεί η πανδημία, πρέπει να γίνουν τα εξής: Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία!».

Ωστόσο, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Τα τοπικά lockdown ωστόσο συνεχίζονται. Μετά τον Πόρο, περιοριστικά μέτρα είναι από σήμερα σε ισχύ στον Αμπελώνα Λάρισας, μετά τα 8 κρούσματα που βρέθηκαν στην περιοχή. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, είναι τα εξής:

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
 

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση). Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00».

Η εστία στον Αμπελώνα είναι άλλη μία που προστίθεται σε μία μακρά λίστα το τελευταίο διάστημα. Σε αυτή τη λίστα είναι και ένα εργοστάσιο ελαιουργίας στην Χαλκιδική όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 50 κρούσματα. Σύμφωνα με το OPEN δύο εργάτριες από την Αλβανία επέστρεψαν και ήταν θετικές στον ιό, με αποτέλεσμα να μολυνθούν κι άλλοι και να τεθούν όλοι σε καραντίνα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων
εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων