Κορωνοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» η Αττική

Στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21:00 στην Αττική.

 

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα -και κυρίως στην Αττική- το προηγούμενο 24ωρο έχουν εντείνει τους φόβους για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

 

 

Μετά από αρκετό καιρό καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων χθες, με τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, να εμφανίζουν ραγδαία αύξηση. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, κάτι που οι επιδημιολόγοι φοβόντουσαν πως θα συμβεί, ενώ ο αριθμός των 649 κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο (από τα 1.261 συνολικά στην χώρα) είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα.

 

 

Παράλληλα, τα 1.261 κρούσματα είναι και τα περισσότερα μέσα στο 2021, ενώ η τελευταία φορά που κατεγράφη τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου με 1.047 μολύνσεις.

 

 

Στα 649 κρούσματα η Αττική, 31 μεταλλαγμένα σε μία εβδομάδα

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας εξακολουθεί να υφίσταται στην Αττική που χθες εμφάνισε «έκρηξη» κρουσμάτων με 649. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο «βράζει» τα τελευταία 24ωρα (καταγράφηκαν 180 χθες), ενώ τριψήφιο νούμερο κατέγραψε ο Δυτικός τομέας (105), με τον Πειραιά να «φλερτάρει» και αυτός με τριψήφιο νούμερο (97 μολύνσεις).

 

 

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, έρχεται να εντείνει την ανησυχία στους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 31 μεταλλαγμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα και όλα αφορούσαν περιπτώσεις της Αττικής. Συνολικά στην χώρα έχουν εντοπιστεί 205 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.

 

 

«Φλερτάρει» με το «κόκκινο» η Ελλάδα, αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας

 

Η σοβαρότητα της κατάστασης απεικονίζεται και στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC. Η Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, βρίσκεται μια ανάσα από το «κόκκινο» με βάση τον δείκτη θετικότητας.

 

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2%, είναι στο 3,5%, και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

 

Κικίλιας: Μας ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική
Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει το υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να εκφράζει την ανησυχία του, τονίζοντας πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

 

 

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές», τόνισε αρχικά ο υπουργός. «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη» συνέχισε, λέγοντας πως αν η κατάσταση το απαιτήσει, τότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

 

 

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα», σημείωσε ο υπουργός σε ερώτηση για το αν είναι στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει σε άλλες «κόκκινες» περιοχές.

 

 

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα (σσ: χθες) εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

 

 

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

 

 

Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς ενημερώνουν την Βουλή

 

Σήμερα, ο κ. Κικίλιας μαζί με τους Τσιόδρα, Αρκουμανέα και Χαρδαλιά θα ενημερώσουν την Βουλή για τα δεδομένα της πανδημίας. Μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, οι κ. Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας θα ενημερώσουν το μεσημέρι για τα τεκταινόμενα, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται εκρηκτική λόγω της φύσης του πολύπλοκου ζητήματος της διαχείρισης της πανδημίας.

 

 

Κορωνοϊός: Αγωνία για την Θεσσαλονίκη -Σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

 

 

Δεν είναι μόνο η Αττική που ανησυχεί ωστόσο, καθώς και οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, εμφανίζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Θεσσαλονίκη μετά από καιρό καταγράφηκε τριψήφιο νούμερο. Συνολικά καταγράφηκαν 126 κρούσματα, με αποτέλεσμα την Πέμπτη να έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη η οποία θα γίνει παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή όπου την Πέμπτη θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα.

 

 

Προβληματισμός και για την Πάτρα -55 κρούσματα στο «Άγιος Ανδρέας»

 

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και στην Πάτρα όπου παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων. Ήταν κάτι που έθεσε και ο κ. Χρυσοχοΐδης στην επίσκεψή του στην περιοχή, που χθες μέτρησε 64 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερα προβληματίζει η εστία υπερμετάδοσης κρουσμάτων κορωνοϊού από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί 55 θετικοί υγειονομικοί.

 

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αχαΐας, στο νοσοκομείο της Πάτρας έχει εμβολιαστεί μόλις το 44% του υγειονομικού προσωπικού, κοινωνική ομάδα που είχε προτεραιότητα κατά τη διαδικασία εμβολιασμού.