Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, τη στιγμή που αρκετές χώρες -μετά από σχετικές εισηγήσεις υγειονομικών αρχών- προχωρούν σε αλλαγές στα πρωτόκολλα όσον αφορά την περίοδο επώασης του ιού και τις μέρες που πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα όποιος έχει νοσήσει ή έχει εκτεθεί σε κρούσμα κοροναϊού.
Όλα ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί σε πέντε μέρες -αντί για δέκα που ίσχυε μέχρι τότε- το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό και είναι ασυμπτωματικοί ή δεν εμφανίζουν πια συμπτώματα. Μετά το πέρας των πέντε ημερών, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.
Η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από διάφορες ιατρικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, η περίοδος επώασης της Όμικρον είναι βραχύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες, με τα άτομα που νοσούν να μπορούν να μεταδώσουν δύο μέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και τρεις μέρες μετά απ’ αυτά.
Την εισήγηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «υιοθέτησε» και η Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να προβαίνει σε επικαιροποίηση των οδηγιών απομόνωσης και καραντίνας για τα κρούσματα κορoναϊού και για στενές επαφές τους.
Πόσο ασφαλές είναι;
Η άμεση εφαρμογή του μέτρου διεθνώς έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, μέλη της οποίας επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή υγειονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου καραντίνας.
Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, επισημαίνει: «Εάν οι άνθρωποι συντομεύσουν την περίοδο καραντίνας, τότε σίγουρα θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων που θα αναπτύξουν τη νόσο μετά το πέρας των πέντε ημερών και, ενδεχομένως, θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μιας και δεν θα βρίσκονται σε περιορισμό.
» Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιστήμης και της οικονομίας. Ανάμεσα στο να ακολουθείς ένα τέλειο υγειονομικό πρόγραμμα και να έχεις τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στην κοινωνία. Και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν αυτή την ισορροπία» εξηγεί ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και έλληνες επιστήμονες, οι οποίες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξήγησε γιατί δεν είναι επαρκής η πενθήμερη καραντίνα των κρουσμάτων. Μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε πως όσοι νόσησαν δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι.
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό, επέμεινε.
«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με COVID να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπoρούν να πάρουν τα πόδια τους, πώς θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του» επεσήμανε και εκτίμησε πως χρειάζονται 10 μέρες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας» υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα και η Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες».
Με τεστ ή χωρίς το τέλος της απομόνωσης;
Μετά την απόφασή τους να μειώσουν τον χρόνο της απομόνωσης στις 5 ημέρες, τα CDC δέχονταν πιέσεις από τους ειδικούς να ζητήσουν από όσους βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν διαγνωστικό τεστ προτού ολοκληρώσουν την καραντίνα τους, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην εν λόγω σύσταση.
Αντ’ αυτού, σε νέες οδηγίες τους, επεσήμαναν: «Αν ένα άτομο έχει πρόσβαση σε τεστ και θέλει να κάνει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τεστ αντιγόνου προς το τέλος της πενθήμερης καραντίνας».
Μετά την καραντίνα το άτομο θα πρέπει να φορά αυστηρά μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, είχαν εξηγήσει τα CDC την προηγούμενη εβδομάδα, μια σύσταση που επανέλαβαν και χθες. Ωστόσο αν κάποιος βρεθεί θετικός στην covid-19 μετά την πενθήμερη καραντίνα, θα πρέπει να μείνει σε απομόνωση για άλλες πέντε ημέρες.
Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις της διευθύντριας των CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι, την περασμένη Δευτέρα. «Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ένα τεστ αντιγόνου, μπορούν να το κάνουν πέντε ημέρες αφού βρεθούν θετικοί, αν τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει και νιώθουν καλά».
«Αν είναι θετικό, μείνετε σπίτι για άλλες πέντε ημέρες» πρόσθεσε. «Αν είναι αρνητικό, θα έλεγα ότι θα πρέπει να εξακολουθείτε να φοράτε μάσκα» διότι μπορεί ακόμη να μεταδίδετε, σημείωσε. «Μάλλον δεν θα πρέπει να επισκεφθείτε τη γιαγιά, δεν θα πρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο και θα πρέπει να προσέχετε πολύ όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους» κατέληξε.