Κορωνοϊός: Ανησυχία για 6ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι – Το παράδοξο στις ΜΕΘ (Βίντεο)

Αυτό το θολό τοπίο συμβιωτικής περιδίνησης ανθρώπων και ιού, ανησυχεί πολλούς που διαβλέπουν 6ο κύμα πανδημίας να παφλάζει από Σεπτέμβρη

Με τους 52 από τους συνολικά 98 διασωληνωμένους ασθενείς να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να βρίσκονται για δεύτερη φορά θετικοί στο κορωνοϊό, οι νέες υπομεταλλάξεις της Ομικρον, μόνο απαρατήρητες δεν περνούν.

Στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, που στην Ελλάδα στοίχισε τη ζωή σε 30.070 ανθρώπους, κανένα τέλος δεν φαντάζει ορατό, πόσο μάλλον που στις ΜΕΘ  οι υπόλοιποι 46 διασωληνωμένοι ασθενείς την Παρασκευή, ήταν ανεμβολίαστοι.

Προετοιμασία

Τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την παραμικρή αξιοσημείωτη μείωση, αντιθέτως είναι σταθερά πάνω από τις 6.000, πλησιάζουν και τις 8.000 ενώ προδιαθέτουν μέσω του ιικού φορτίου στα λύματα, για ακόμη πιο εντυπωσιακή παρουσία.

Εδώ και πολλές μέρες έχει γίνει κατανοητό πως οι δύο βασικές υποπαραλλαγές της Ομικρον, υφίστανται μια διαδικασία μορφογένεσης μέσα από ένα ετερόκλητο κοινό ξενιστών, σε μία χώρα που έχει ανοίξει σύνορα και έχει εξαλείψει αποστάσεις ασφαλείας.

Το πώς λειτουργεί ο ιός, ή για ποιον εργάζονται αυτές οι δύο υποπαραλλαγές ή και άλλες φαινομενικά λιγότερο «θορυβώδεις», δεν είναι επαρκώς κατανοητό όμως το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, και για κάποιους ειδικούς χρονικά προσδιορισμένο.

Επισήμως το υπουργείο Υγείας που ενημερώνεται διαρκώς από επιστήμονες θεωρεί πως από το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση θα πρέπει να επανεκτιμηθεί καθώς μπορεί να έχει γίνει χειρότερη, όμως άλλοι επιστήμονες αισθάνονται ήδη μεγαλύτερη ανησυχία θεωρώντας πως ο Σεπτέμβρης είναι μακριά.

Σε περιοχές που κατακλύζονται από τουρίστες, και ήδη συμβαίνει αυτό σε ελληνικά νησιά, ο κόσμος που είναι πλήρως εμβολιασμένος, κάθε δεδομένη στιγμή, δεν συνιστά τείχος αποτροπής στη μετάδοση της νόσου.

Εξασθενεί η δόση

Αγνωστο ποιος μπορεί να είναι ο αριθμός αυτών των ατόμων, όταν οι μετακινήσεις για όλους είναι πλήρως απελευθερωμένες, είναι όμως γνωστό ότι η επίδραση της τρίτης δόσης φθίνει για πολλούς χωρίς το κενό στην ανοσία να αναπληρώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις συναθροίσεις σε ανοικτούς αντί για κλειστούς χώρους.

Οι συναθροίσεις είναι συναθροίσεις και αθροιστικά εδώ και πολύ καιρό έχουν θεμελιώσει γέφυρες μετάδοσης του ιού, ενώ ό,τι χτίζεται αυτή την εποχή στους τουριστικούς προορισμούς μεταφέρεται στην ενδοχώρα.

6ο κύμα

Αυτό το θολό τοπίο συμβιωτικής περιδίνησης ανθρώπων και ιού, ανησυχεί πολλούς που διαβλέπουν 6ο κύμα πανδημίας να παφλάζει από Σεπτέμβρη. Το υπουργείο Υγείας τονίζει βέβαια πως είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης του ιού, όμως αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύεται.

Αν βγει αληθινός ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες.

Διασπορά

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά την ανοσία και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

50 νεκροί;

«Κανείς δεν υπογράφει ότι όποιος πέρασε ελαφριά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφριά αφού η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες. «Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα». Χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ.Γκάγκα λέει ότι ακολουθούμε και στην χώρα μας τα μέτρα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Εβγαλαν μάσκες

«Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει την μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε την μάσκα. Δυόμισι χρόνια μετά δεν γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή» εξήγησε.

Ο εμβολιασμός

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συμβουλεύει να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών.

«Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για την γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών», είπε η Μίνα Γκάγκα.