Καρύδης – Λέκκας: Δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα σεισμό σαν της Τουρκίας

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης και ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλούν για την εμπειρία τους στην Τουρκία

Οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης που επισκέφθηκαν την Τουρκία και μελέτησαν τις καταστροφές που προκάλεσε ο εγκέλαδος αποφάνθηκαν ότι τέτοιου μεγέθους σεισμός δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο κ. Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκαν στην καλή σεισμική θωράκιση των κτιρίων στην Ελλάδα για να υπογραμμίσουν ότι στην χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα.

«Έρχεται ο σεισμός από κάτω. Το χτυπάει έτσι, το πετάει απάνω και λόγω κακής κατασκευής αυτό κάθεται κάτω και σωριάζεται σε ένα σωρό ερειπίων. Αυτός είναι ο μηχανισμός», είπε ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης , χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που δείχνει, όπως είπε και στους φοιτητές του.

«Πετάει το κτίριο πάνω, διπλώνει και σωριάζεται. Άμα σπάσει το κτίριο χαμηλά, καταλαβαίνουμε ότι σωριάζεται όλο κάτω. Καλύτερα να σπάσει επάνω», είπε στη συνέχεια, και αντίστροφα εξήγησε, ότι «μακριά από το επίκεντρο του σεισμού η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης».

«Λόγω της κακής κατασκευής σωριάστηκαν κτίρια σε σωρό ερειπίων, δηλαδή σε άμμο και χαλίκι, ενώ αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα μπλόκα του μπετόν παραμένουν ατόφια».

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε και σε άλλη κατασκευή που ειπώθηκε ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά στην επιτόπια έρευνά του διαπίστωσε ότι «ήταν μέσα στο νερό». «Το κτίριο εκείνο έπεσε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα», πρόσθεσε ο καθηγητής.