Σε μία «υβριδική συμφωνία» με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται πως προσανατολίζεται η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Παράλληλα, για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Λίνας Μενδώνη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συζητήσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκονται στην τελική ευθεία. Το «θραύσμα Fagan», που επαναπατρίστηκε το 2022 από την Ιταλία και τα τρία θραύσματα που δώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος όχι μόνο συμπληρώνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά «δείχνουν» το δρόμο της επιστροφής.
Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο για να φτάσουν οι δύο πλευρές στην υβριδική συμφωνία και μέχρι το ζήτημα της επιστροφής να αναχθεί σε διακρατική υπόθεση μεταξύ των χωρών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της UNESCO του 2021 για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, δύο είναι οι απαγορευμένες λέξεις που δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία:
Οι λέξεις «δανεισμός» και «επιστροφή» που αφήνουν να εννοηθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Έτσι αυτό που θα επικρατήσει είναι μια συμφωνία που θα ονομαστεί «πολιτιστική ανταλλαγή».
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Απαιτείται καθορισμός αρχών και πλαισίου, επίγνωση της ‘κόκκινη γραμμής’ και προσήλωση στον εθνικό μας στόχο. Χαρακτηριστικά που διαθέτει απολύτως η κυβέρνηση», αναφέρει σε δήλωσή της στην εφημερίδα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στο θέμα παρεμβαίνει με άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ως πρώην υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει τις δύο κινήσεις που είχε προτείνει και ως υπουργός το 1997:
Να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης με την σφραγίδα του Βρετανικού Μουσείου όχι ως ιδιοκτήτης ή δανειστής, αλλά ως σταθμός όπως σημειώνει, και κατά την ίδια λογική η Ελλάδα να συνδιοργανώνει στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων.
«Όλα μπορούν να γίνουν με έναν κοινό παρονομαστή ύφους που αρμόζει και στις ελληνικές και στις βρετανικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα την επιστροφή και την ένωση των Μαρμάρων. Οι δυο αυτές κινήσεις μπορούν να επιταχύνουν την επιθυμητή εξέλιξη».
Τέλος, σημειώνεται πως ημερομηνία σταθμός θα είναι η 6η Μαρτίου, ημέρα θανάτου της Μελίνας Μερκούρη που πάλεψε για να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και η οποία έχει οριστεί από την Unesco ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.
«Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι που σου έχουν κλέψει»
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον όρο «δανεισμό» που χρησιμοποιούν τα βρετανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ζήτησε άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση.
«Ένα αίτημα το οποίο είναι από το 1830 και μια διεκδίκηση που έχει πάρει ένα πλαίσιο συγκεκριμένο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δεν μπορεί να την εντάσεις στα πλαίσια ενός προεκλογικού χρόνου. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δε σου ανήκει».
Στα περί προεκλογικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης της επιστροφής των Μαρμάρων που καταλογίζει στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλά για μικροκομματικούς υπολογισμούς της αντιπολίτευσης και ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει να διαπραγματεύεται και δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.