Φίλης για ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ στα Παραπολιτικά 90,1: Να περιμένουμε λίγο γιατί η υποτίμηση του Τραμπ δεν μας έχει βγει σε καλό

«Δεν είναι ακριβώς ήττα αυτό που έχει γίνει απλώς είναι πολύ μικρότερη η νίκη των ρεπουμπλικάνων σε σχέση με αυτό το οποίο έλεγαν οι δημοσκοπήσεις», επισήμανε ο κ. Φίλης

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής στο Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

 

Με αφορμή τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές και τον Ρον ντε Σάντις, ο κ. Φίλης, δήλωσε: «Ο ντε Σάντις δεν ξέρω πόσο αντι- Τράμπ είναι, γιατί και αυτός είναι αρκετά συντηρητικός, πιο σοβαρός από τον Τραμπ, αλλά θα έλεγα να περιμένουμε λίγο γιατί πολλές φορές η υποτίμηση του Τραμπ δεν μας έχει βγει σε καλό. Ο Τραμπ πήρε 5 εκατομμύρια παραπάνω ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του ’16 στις προεδρικές του ’20 και το αποτέλεσμα ήταν πιο οριακό από ότι αναμέναμε ή από ότι θα θέλαμε».

«Δεν είναι ακριβώς ήττα αυτό που έχει γίνει απλώς είναι πολύ μικρότερη η νίκη των ρεπουμπλικάνων σε σχέση με αυτό το οποίο έλεγαν οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρεπουμπλικανοί ηττήθηκαν, αντιθέτως στη Βουλή των αντιπροσώπων έχουν αυξήσει την παρουσία τους», πρόσθεσε.

«Ο Μπάιντεν πήγε καλύτερα στις ενδιάμεσες εκλογές, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, από ό,τι είχε πάει ο Κλίντον και ο Ομπάμα αντίστοιχα στις δικές τους ενδιάμεσες», συμπλήρωσε.

«Η τοξικότητα του Τράμπ φαίνεται επηρέασε αρνητικά υποψήφιους, τους οποίους στήριξε ο ίδιος μετ’ επιτάσεως, αυτό πράγματι μπορεί να δείχνει ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα τελικά δεν έχει αλωθεί από τον Τράμπ και τον τραμπισμό και ότι υπάρχει ελπίδα», επισήμανε ο κ. Φίλης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουμε «γλιτώσει» από την υποψηφιότητα Τράμπ για τις εκλογές του ΄24, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα. Μακάρι να έχουμε γλιτώσει αλλά πρέπει να πω ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήδη από την εποχή της δεκαετίας του ’80 επί Ρ. Ρέιγκαν και αργότερα θυμίζω το κόμμα του τσαγιόυ της Σ.Πελιν του 2008 έχει αρχίσει να συντηρικοποιείται και να πηγαίνει σε αντιλήψεις είδατε τι συνέβη με το συνταγματικό δικαστήριο τους δικαστές που όρισε Τραμπ, βλέπετε τι συμβαίνει με την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων. Θα ήθελα κάποια στιγμή να συζητήσουμε πόσο βαθειά διαιρεμένη είναι η Αμερική στο εσωτερικό της και πόσο αυτό επηρεάζει και την εσωτερική της πολιτική».

«Είναι καλό νέο (για την Ελλάδα) να παραμείνει ο Μενέντες, όμως επειδή συνδέουμε την παρουσία Μενέντες με τα F16 θέλω να κάνω μια εκτίμηση. Τα F16 αργά η γρήγορα η Τουρκία θα τα πάρει και θα τα πάρει γιατί το αμερικανικό κατεστημένο λεει ότι αν δεν πάρουν τα F35 αν δεν πάρουν και τα F16 τότε τελικώς μήπως εμείς τους σύρουμε στην αγκαλιά κάποιας τρίτης χώρας.

Τα F16 πιθανόν να τα πάρουν χωρίς προϋποθέσεις όπως αυτές που έχει απαιτήσει ο πρόεδρος Μενέντες μακάρι να υπάρχουν αλλά πάντως ακόμα και αν τα πάρουν επειδή αυτό μπορεί να μην συμβεί πριν τις τουρκικές εκλογές αλλά ακόμα και αν συμβεί πριν τις τουρκικές εκλογές και πάλι η Τουρκιά έχει χάσει πολύτιμο χρονο και σε λίγο καιρό από σήμερα στον αέρα θα είναι αρκετά πίσω από εμάς», κατέληξε.