Quantcast

Ερντογάν για Μέρκελ: Μου ζήτησε να μαλακώσουμε το κλίμα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Να μαλακώσει το κλίμα ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

 

Για τη γερμανική παρέμβαση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και όλα όσα του ζήτησε η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στη γερμανική παρέμβαση είπε ότι του ζήτησε η Ανγκελα Μέρκελ, 23 με 28 Αυγούστου με τη συμβουλή των συμβούλων μας να μαλακώσουμε το κλίμα, να δημιουργήσουμε μια διαδικασία σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

 

 

«Εμείς συμφωνήσαμε» δήλωσε ο  Ερντογάν προσθέτοντας πως  η κυρία Μέρκελ  μίλησε και με τον κ. Μητσοτάκη και «εύχομαι να τον φέρει στην γραμμή που μας ανέφερε η καγκελάριος». Ανέφερε ακόμη ότι τα ίδια συζήτησε και με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι‘ δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο το σημαντικότερο εργαλείο είναι ο διάλογος και ότι «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Αγκυρα».

 

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ μίλησε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης και των απευθείας συνομιλιών.

 

 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η καγκελάριος -είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης- υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.