Ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων το πρώτο 7μηνο του 2022 (Βίντεο)

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η τουρκική προκλητικότητα. Μέσα σε έξι μήνες τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει περισσότερες από 5.000 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Μπορεί στο Αιγαίο η Άγκυρα να επέλεξε ήρεμα νερά ωστόσο στους αιθέρες η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις το πρώτο 6μηνο της χρονιάς έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ γεγονός αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για κάποιο ατύχημα.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι Τούρκοι πιλότοι πέταξαν 138 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ έγιναν 136 εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Η Άγκυρα έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις παραβιάσεις με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σάββατου τουρκικά UAV πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Λέβιθα και Κανδελιούσσα.

«Απειλή για την Μεσόγειο η Τουρκία»

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταδίκασε την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία προκαλεί την ελληνική κυριαρχία με προβοκατόρικες υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο με μαχητικά αεροπλάνα είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα και σίγουρα απαράδεκτη συμπεριφορά από μια χώρα του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής Μενεντεζ γνωστός υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων και σφοδρός πολέμιος της τουρκικής προκλητικότητας ηγείται της ομάδας των γερουσιαστών που οδήγησαν στο βέτο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Άγκυρα.

«Ένας μεγάλος φιλέλληνας με βαθιά γνώση των ελληνικών θεμάτων που υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την χωράς μας και ειδικά σε κρίσιμες στιγμές» σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Δεκαοχτώ Αμερικανοί βουλευτές με νέα τους επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζητούν να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Άγκυρα για την πώληση νέων F16 ως απάντηση στην προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία.