Προκλητική υπερπτήση Τούρκων πάνω από τα Ίμια

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που είχε πετάξει πριν πάνω από νησιά στο Αιγαίο πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τα Ίμια.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο, ενώ στις 20:29 βρέθηκε πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκαν μετά το ελληνικό διάβημα για τις υπερπτήσεις.

 

Έντονο το διάβημα διαμαρτυρίας

Θυμίζουμε ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.