Δεν βρέθηκε «κοινό έδαφος» ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως είπε, οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημείωσε ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».
«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γκουτέρες.
«Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες. Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».