Έλληνας πρόξενος στην Οδησσό: Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει

Ο κ. Δόχτσης ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες πόλεις η Οδησσός έχει υποστεί περιορισμένες ζημιές, οι κάτοικοι προσπαθούν ήδη να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα και επανέλαβε ότι το προξενείο θα λειτουργήσει κανονικά

«Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι στιγμής από την Οδησσό και εκτιμούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους σε κάποια άλλη χώρα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

 

Ο κ. Δόχτσης ανέφερε ότι συγκριτικά με άλλες πόλεις η Οδησσός έχει υποστεί περιορισμένες ζημιές, οι κάτοικοι προσπαθούν ήδη να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα και επανέλαβε ότι το προξενείο θα λειτουργήσει κανονικά. 

Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που ζουν στην πόλη, τόνισε ότι με βάσει την τελευταία επίσημη απογραφή, 2.500 άνθρωποι δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, ωστόσο οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων με εν γένει ελληνική καταγωγή ανέρχεται στους 8.000 – 10.000.

«Η επίθεση κατά μιας πόλης είναι το πιο απαράδεκτο πράγμα, είναι έγκλημα πολέμου» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε στην Οδησσό με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Συνταγματάρχη Maksym Marchenko.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχεται η πόλη και δεσμεύθηκε να μεταφέρει «αυτά που πρέπει να μεταφερθούν» στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στάθηκε στην ιστορική σημασία που έχει για την Ελλάδα η Οδησσός, λέγοντας ότι «είναι κομμάτι της ιστορίας μας, κομμάτι του παρελθόντος μας κι ελπίζουμε ότι θα είναι κομμάτι του κοινού μας μέλλοντος».