Ελένη Τουλουπάκη: «Θεσμικός κατήφορος» η κλήση εισαγγελέων σε απολογία, υποστηρίζει ο συνήγορός της

Για «αντιστροφή των ρόλων, με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους», κάτι που αποτελεί σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, «το οποίο οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά», κάνει λόγο ο δικηγόρος της

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis, οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι», επισημαίνει με δήλωσή του ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, η οποία – όπως είναι γνωστό – εκλήθη σε απολογία ως κατηγορούμενη για την υπόθεση Novartis.

 

Όπως αναφέρει ο συνήγορος της εισαγγελέα, «η αντιστροφή των ρόλων, με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά».

Και προσθέτει: «Η κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία, με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής, σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας, που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία. Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της, όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!»

Εν τω μεταξύ, προθεσμία για τις 2 Μαρτίου 2022 ζήτησε και έλαβε σήμερα από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ελέγχεται ποινικά για τους χειρισμούς του σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελική λειτουργός προσήλθε στον Άρειο Πάγο και όπως είχε δικαίωμα ζήτησε και έλαβε προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια, σε δήλωσή της, έχει χαρακτηρίσει την κλήση της σε απολογία ως «τίτλο τιμής», επισημαίνοντας ότι επιτέλεσε στο ακέραιο και ευσυνείδητα το καθήκον της.