ΕΛ.ΑΣ.: Άγχος σχετικά με τις καταλήψεις ενόψει επετείου Γρηγορόπουλου

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Εν όψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την αντεπίθεση του αντιεξουστικού χώρου μετά το τελεσίγραφο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση καταλήψεων φοβούνται οι επικεφαλείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αστυνομική επιχείρηση στην πρώην ΑΣΟΕΕ, οι επιχειρήσεις σε ταράτσες σπιτιών στα Εξάρχεια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου και οι εκκενώσεις καταλήψεων από την ΕΛ.ΑΣ. δεν αναμένεται να μείνουν χωρίς «απάντηση». Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης επιθέσεων σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ αποκλείουν προπηλακισμούς ακόμη και επιθέσεις σε καθηγητές-εκπαιδευτικό προσωπικό πανεπιστημίων.

Ακόμα και λίγες μέρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια την επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναθεωρούν την αστυνομική δράση με μία επιπρόσθετη ανησυχία εν όψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι στις διαδηλώσεις θα συμμετέχουν άτομα νεαρής ηλικίας ενώ ο όγκος των διαδηλώσεων εκτιμάται μικρότερος.

Οι αρμόδιοι φαίνεται πως θέλουν να αποφύγουν να υπάρξουν περιστατικά τραυματισμένων νεαρών ενώ κάνουν έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΜΑΤ, Αμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, νέα ομάδα «Δράση». Το τελεσίγραφο μάλιστα του Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να σχεδιάζουν «αντίμετρα» για την αντιμετώπιση πιθανόν έκνομων ενεργειών που εκπορεύονται μέσα από αυτές.

Λίγη ώρα μετά το την ανακοίνωση του υπουργείου για την εκκένωση των καταλήψεων, ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα έκανε λόγο για «casus belli», δηλαδή για «αιτία πολέμου». Μάλιστα, ανήρτησε στο Facebook άρθρο ιστοσελίδας, αντεξουσιαστικού περιεχομένου, με φωτογραφία από την κατάληψη «Κ* ΒΟΞ» στα Εξάρχεια και το σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω».

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, οι καταληψίες του συγκεκριμένου κτιρίου δεν θα είναι από αυτούς που θα εγκαταλείψουν εθελούσια το κτίριο ενώ επιφυλάσσονται για τον τρόπο αντίδρασής τους στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.