Quantcast

Έκθεση Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Που εντοπίζεται η μεγαλύτερη βελτίωση

Η Επιτροπή επισημαίνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νέα εκθέση της αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων εκ των πέντε συστάσεων που έκανε πέρυσι στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, η Κομισιόν επικεντρώνεται στις διαχρονικές αδυναμίες λειτουργίας του κράτους οι οποίες σταδιακά αποτελούν παρελθόν, καθ’ότι πλέον υπάρχουν δομικές, νομοθετικές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την απλούστευση αλλά και την περαιτέρω παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Η Επιτροπή επισημαίνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες», παραθέτοντας βήματα που υλοποιήθηκαν για να ψηφιοποιηθεί η Δικαιοσύνη αλλά και να βελτιωθεί ο δικαστικός χάρτης. Παρά ταύτα, υπενθυμίζει «την διαγνωσμένη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο», καταγράφοντας πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της ασφάλειας των δημοσιογράφων και σημειώνει τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.

Υπάρχει αναγνώριση της πρόοδου σε πρακτικά ζητήματα συνεργασίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με παράλληλο εντοπισμό των τομέων στους οποίους χρήζεται βελτίωση. Έτσι, οι συστάσεις της εκθέσεως κινούνται στο πλαίσιο των πεδίων που πρέπει να προτεραιοποιηθούν εν όψει της επόμενης χρονιάς, λαμβάνοντας υπ’όψιν την συνεπή τήρηση των περιόδων δημόσιας διαβούλευσης της νομοθετικής διαδικασίας, που επηρεάστηκε φέτος από την εκλογική διαδικασία.

 

Που εντοπίζεται η μεγαλύτερη πρόοδος

Στα έτη 2022 και 2023 εντοπίζεται μεγάλη πρόοδος στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς, με τις Βρυξέλλες να υπογραμμίζουν τη «σημαντική» βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας. Ακόμη, προσθέτουν πως η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς για την περίοδο έως το 2025 προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ το έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «προχωρά καλά».

Υπογραμμίζεται για το θέμα των «πόθεν έσχες» ότι η Επιτροπή χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί χάρη στη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Φεβρουάριο, με βάση και μία από τις συστάσεις που περιελάμβανε η περσινή έκθεση.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται πρόοδος από την πλευρά της Ελλάδας το ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων, με την έκθεση να χαρακτηρίζει ως «σημαντικό βήμα» τη συγκρότηση της task force με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Υπουργείων. Κατά συνέπεια, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση υποστήριξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την πρωτοβουλία για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας της έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.