DuoDay: Τι είναι και τι σημαίνει για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση

Οι αναρτήσεις των Σκέρτσο - Μιχαηλίδου

Τη DuoDay, την ημέρα που ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και απλοί πολίτες ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητικές και συναισθηματικές αναπηρίες, υιοθετεί από φέτος και η ελληνική κυβέρνηση.

 

 

 

Ο Άκης Σκέρτσος έκανε ειδική αναφορά σε ανάρτησή του στο Facebook για τη DuoDay, τη μέρα που, σε μια εταιρεία για παράδειγμα, ένας υπάλληλος και ένα άτομο με νοητική αναπηρία σχηματίζουν «DUO», ευχαριστώντας για τη συμβολή της την Άντα Σταματάτου, τη γυναίκα που το 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχε εκφράσει δημόσια τα παράπονά της για τα μέτρα της κυβέρνησης που απαγόρευαν το κολύμπι, καθώς η συγκεκριμένη σωματική άσκηση λειτουργούσε θεραπευτικά για το παιδί της το οποίο πάσχει από αυτισμό. Μάλιστα, η κ. Σταματάτου είχε μιλήσει για το θέμα αυτό και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πότε ξεκίνησε

Το DuoDay ξεκίνησε από την Ιρλανδία όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DuoDay» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας.

Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά. Το έργο μελλοντικά θα συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητικές και/ή συναισθηματικές αναπηρίες στο «ταξίδι» τους προς την απασχόληση.

Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά – ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.

Σήμερα, στη διάρκεια της ελληνικς DuoDay, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύτηκε στις συναντήσεις του από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη, ένα παιδί με νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας και απόφοιτος Λυκείου, που είχε την ευκαιρία να δει «τι σημαίνει χώρος εργασίας».