Quantcast

Dentist pass: Για πάνω από 750.000 παιδιά το δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας – Aρχίζει τη ∆ευτέρα 15 Μαΐου

Αφορά ηλικίες από 6 έως 12 ετών – Έλεγχος στοματικής υγιεινής, καθαρισμός και φθορίωση συγκαταλέγονται στις παροχές

Τη ∆ευτέρα 15 Μαΐου, για πρώτη φορά στη χώρα µας, ξεκινά να υλοποιείται, µε πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δωρεάν πρόγραµµα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας (Dentist Pass) σε όλα τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, χωρίς εισοδηµατικά κριτήρια. Το πρόγραµµα προληπτικής οδοντιατρικής αφορά περισσότερα από 750.000 παιδιά.

Με το πρόγραµµα παρέχεται µια σειρά από συγκεκριµένες πράξεις, που επιδιώκουν αφενός να εδραιώσουν τη φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφετέρου να εντοπίσουν πιθανά προβλήµατα και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Οι προληπτικές πράξεις αφορούν ενδεικτικά: 1. Ελεγχο στοµατικής υγιεινής. 2. Καθαρισµό – αποµάκρυνση πλακών. 3. Φθορίωση. 4. Οδηγίες στοµατικής υγιεινής. Η οικονοµική ενίσχυση, ύψους 40 ευρώ ανά δικαιούχο, θα πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυµα ή χρηµατοπιστωτικό οργανισµό και θα ισχύει για έξι µήνες.

Οι γονείς ή κηδεµόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηµατοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του προγράµµατος. Κάθε οικογένεια µπορεί να υποβάλει µόνο µία αίτηση, στην οποία περιλαµβάνονται όλα τα παιδιά-µέλη της οικογένειας. Για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηµατικού ποσού θα δηµιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρµα του Προγράµµατος, προσβάσιµη µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

∆ιαδικασία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρµα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιµέλεια ή τη γονική µέριµνα, µέσω των κωδικών Taxis, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηµατικού ποσού, συµπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθµό Ασφάλισης και Υγειονοµικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) του ανηλίκου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόµενου στην εφαρµογή, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου και τον αριθµό του κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράµµατος λαµβάνει µία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούµενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα µπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόµενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας µέχρι του συγκεκριµένου ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο.

Το 2014 διενεργήθηκε η πλέον πρόσφατη µελέτη σχετικά µε τις οδοντιατρικές ανάγκες και τη σχετική εµπειρία των παιδιών ηλικίας 5, 12 και 15 ετών στην Ελλάδα, προκειµένου τα ευρήµατά της να συγκριθούν µε τα αντίστοιχα µιας παρόµοιας µελέτης, η οποία είχε διεξαχθεί το 2004. Η µελέτη διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, υπό τον συντονισµό του διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνου Ουλή, σε συνεργασία µε τις οδοντιατρικές σχολές των Πανεπιστηµίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), µε την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Οµοσπονδίας (ΕΟΟ) και µε χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ 2013-2020.

Μελέτη

Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της εν λόγω µελέτης, λοιπόν, το 78,5% των πεντάχρονων, το 57,4% των δωδεκάχρονων και το 47,3% των δεκαπεντάχρονων παιδιών βούρτσιζαν µόνο µία φορά την ηµέρα ή ακόµα και ποτέ τα δόντια τους, ενώ το 42,6% των δωδεκάχρονων βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο ή περισσότερες φορές την ηµέρα. Τα τελευταία ήταν επίσης εκείνα τα παιδιά που εµφάνισαν σηµαντικά µικρότερες τιµές στους δείκτες πλάκας και τρυγίας (πέτρας), σε σύγκριση µε εκείνα που δεν βούρτσιζαν ποτέ τα δόντια τους, σε όλες τις ηλικιακές οµάδες. Μεταξύ των τριών ηλικιακών οµάδων, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών φαίνεται να έχουν τα χειρότερα επίπεδα στοµατικής υγιεινής, µε τα παιδιά ηλικίας 15 ετών να ακολουθούν.

Στα παιδιά ηλικίας 5 ετών, το 15,7% είχαν αιµορραγία των ούλων κατά το έτος 2004 και το 28,6% κατά το έτος 2013, «γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό», όπως αναφέρουν οι συντάκτες της µελέτης. Από τη σύγκριση της νεότερης επιδηµιολογικής µελέτης µε εκείνη του 2004, σχετικά µε την περιοδοντική κατάσταση, προκύπτει βελτίωση για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών, δεδοµένου ότι, παρά την αύξηση του ποσοστού των παιδιών µε τρυγία, σηµειώθηκε µείωση του ποσοστού των παιδιών µε αιµορραγία των ούλων και σηµαντική αύξηση του ποσοστού εκείνων µε υγιές περιοδόντιο. Για τα παιδιά ηλικίας 15 ετών παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του ποσοστού των παιδιών µε υγιές περιοδόντιο και µείωση του ποσοστού εκείνων µε αιµορραγία των ούλων και τρυγία.

 

*Βασίλης Βενιζέλος/Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/5/2023.