Quantcast

Χρούσος στο TL: Αυτοί είναι οι λόγοι που κάποιο παιδί μπορεί να εμφανίσει το σύνδρομο MIS-C

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και η σημαντικότητα του εμβολιασμού

Απαγορεύεται η ιδιοποίηση ή αναπαραγωγή του συγκεκριμένου δημοσιεύματος χωρίς ρητή αναφορά στο Timeline.gr με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις

Αντώνης Χρυσουλάκης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο TL,  ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος για το σύνδρομο MIS-C που πλήττει τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον καθηγητή η επιστημονική κοινότητα το συγκεκριμένο σύνδρομο το γνωρίζει από το 2020, απ’ όταν ο κορωνοϊός ξεκίνησε την διασπορά του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μετά από τις 2 με 6 εβδομάδες απ’ όταν το παιδί προσβληθεί από κορωνοϊό υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει το σύνδρομο MIS-C, το οποίο και μοιάζει με το γνωστό σύνδρομο Καβασάκι». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να δημιουργηθεί από το MIS-C, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρούσο, «είναι ανεύρυσμα  στην στεφανιαία».

Στη συνέχεια ο ίδιος εξήγησε ότι ένα παιδί με το σύνδρομο MIS-C θα εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • υψηλό πυρετό
  • έντονο πόνο στο στήθος και στην κοιλιά
  • εξανθήματα σε διάφορα μέρη του σώματος

Ποια παιδιά είναι πιθανό να το εμφανίσουν

Σύμφωνα με το κ. Χρούσο στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί περίπου 100 περιστατικά σε παιδιά. «Υπάρχει θεραπεία και όσο πιο γρήγορα γίνει η χορήγησή της, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε ο έμπειρος παιδίατρος υπάρχουν κάποια γονίδια τα οποία κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα στο να εμφανίσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. «Μετά την εμφάνιση των περιστατικών έγινε ενδελεχής έρευνα και ελήφθησαν δείγματα από τα παιδιά με το MIS-C. Αυτά στάλθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού και διαπιστώθηκε ότι τρία συγκεκριμένα γονίδια καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα στο να εμφανίσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο» σημείωσε.

Η σημασία του εμβολιασμού

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καλύτερη θεραπεία του MIS-C, ο κ. Χρούσος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. «Το καλύτερο είναι οι γονείς να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Σε κανένα εμβολιασμένο παιδί δεν εμφανίστηκε το MIS-C. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικότατος στο να τα θωρακίσει».

Η πορεία των εμβολιασμών και έξοδος από την πανδημία

Επίσης το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στην γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άνω των 60 και δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αυτοί είναι που κυρίως διασωληνώνονται στις ΜΕΘ και στο τέλος χάνουν την ζωή τους από τον κορωνοϊό». Καταλήγοντας ο καθηγητής έκανε μια πρόβλεψη: «Η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί, αλλά μέχρι το Πάσχα τα πράγματα πιθανότατα θα είναι καλύτερα».