Bουλή: Ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις στο σωφρονιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, την εναλλακτική ποινή και τις εκπαιδευτικές άδειες, εστιάζονται οι βασικές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις κομμάτων και φορέων, ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις, και την αντιπολίτευση να εστιάζει τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις της, κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, την εναλλακτική ποινή και τις εκπαιδευτικές άδειες, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρώτη επεξεργασία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, τονίζοντας ότι «έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό τους» και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη οι δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.

 

Χαρακτήρισε «σημαντική και αναγκαία την προωθούμενη μεταρρύθμιση, ώστε να πετύχουμε κατά το δυνατόν την ίση μεταχείριση των κρατουμένων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τον διαχωρισμό τους ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος, την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη, αλλά και  τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών αδειών και των εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής, ώστε να βαδίζουμε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Για πρώτη φορά δικαίωμα παραπόνων των κρατουμένων

Κρίσιμο θέμα, όπως είπε ο υπουργός, είναι και η πρόβλεψη του δικαιώματος παραπόνων των φυλακισμένων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους, που θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις διατάξεις για τη διασφάλιση της διαβίωσης των μητέρων με παιδιά μέχρι τριών ετών, την επικοινωνία των κρατουμένων με το ευρύτερο περιβάλλον τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως Skype, την ίδρυση νέων κατηγοριών σωφρονιστικών καταστημάτων και τη δυνατότητα εξέτασης των φυλακισμένων ασθενών από γιατρούς της δικής τους επιλογής και δαπάνης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποπνέει βαθύ συντηρητισμό και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα»

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έδωσε έμφαση στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων, τονίζοντας ότι «στη φυλακή μπαίνεις γιατί τιμωρήθηκες και όχι για να τιμωρηθείς, γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις».

Όπως είπε, «η έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής είναι κόλαφος για τη χώρα μας» τονίζοντας ότι κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, «για υπέρμετρη ποινικοποίηση και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων» και τόνισε πως «θα έπρεπε να αποτελεί σημείο συναγερμού, για να κάνουμε βήματα μπροστά και να σηματοδοτήσουμε με το νομοσχέδιο μια νέα προοπτική».

«Σε αυτή την ανάγκη όμως που υπάρχει, το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αντίθετα, αποπνέει «βαθύ συντηρητισμό» και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους πολίτες που είναι έγκλειστοι στις φυλακές, όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε «σοβαρό νομικό πρόβλημα και απαράδεκτο το μέτρο για την επιμέτρηση της ποινής», υποστηρίζοντας ότι «δημιουργεί κρατούμενους δύο ταχυτήτων».

Έμφαση έδωσε και στις εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής, σημειώνοντας ότι μόνο 5 φυλακισμένοι χρησιμοποποιούν σήμερα το «βραχιολάκι».

ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει κουλτούρα επανένταξης»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι «πυλώνες του νομοσχεδίου πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και κανόνες» και πρόσθεσε ότι «η σωφρονιστική πολιτική θα έπρεπε να βρίσκεται στο φυσικό της χώρο, που είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Μίλησε ακόμα για «πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και να διευκρινιστούν», ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλές ποινές, με το 84% των καταδικασθέντων να εκτίουν μακροχρόνιες ποινές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 35%.

Όπως είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «η  κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κουλτούρα επανένταξης των φυλακισμένων, οι υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής είναι γράμμα κενό, επιβάλλονται υπέρμετροι περιορισμοί,  αυστηριοποιούνται οι ποινές για τις άδειες και περιορίζονται οι φοιτητικές άδειες κρατουμένων».

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανοιχτό πνεύμα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δώστε μας την ευκαιρία να συμφωνήσουμε, κάνοντας δεκτές προτάσεις της αντιπολίτευσης», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

ΚΚΕ: «Οι αλλαγές περιορίζουν τα δικαιώματα  και έχουν τιμωρητική διάθεση»

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Φωτεινή Κομνηνάκα, έκανε λόγο για «κενές περιεχόμενου διακηρύξεις της κυβέρνησης, για λόγους μόνο εντυπώσεων, χωρίς να αλλάζει  τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, αλλά ούτε και να διευρύνει τα δικαιώματα των κρατουμένων».

«Η αντίληψη της κυβέρνησης οδηγεί στην στέρηση της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των φυλακισμένων. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική με ελλείψεις υποδομών σε όλες τις αναγκαίες βαθμίδες, που δεν βελτιώνει αλλά υπονομεύει περαιτέρω, ακόμα και μερικές θετικές ρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε ότι «απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, που είναι και ένα μεγάλο ζητούμενο. Το πιο προκλητικό δε, είναι ότι περιορίζονται οι εκπαιδευτικές άδειες. Δεν αρκεί λοιπόν να μπαίνουν μόνο τίτλοι,  αλλά πρέπει να υπηρετούνται και στημ πράξη. Οι αλλαγές περιορίζουν τα δικαιώματα  και έχουν τιμωρητική διάθεση», κατέληξε η κ. Κομνηνάκα.

Η συζήτηση του νομοσχέδιου θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.