Λίγο πριν παραδοθεί το πόρισμα της άτυπης ιατροδικαστικής επιτροπής, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων επαναλαμβάνει πως τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα πέθαναν από ασφυξία, με δύο εισαγγελείς να ερευνούν ξεχωριστά τις δύο υποθέσεις και τις Αρχές να εμφανίζονται πεπεισμένες πως σύντομα θα χυθεί άπλετο φως.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πού βρίσκονται πλέον οι δύο υποθέσεις, ο πρόεδρος των ιατροδικαστών, τονίζει πως για τα δύο κορίτσια έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και οι γενετικοί παράγοντες πίσω από τους θανάτους τους και πλέον όλα δείχνουν ότι δολοφονήθηκαν.
Ο θάνατος της Ίριδας
Ο θάνατος της Ίριδας στην κούνια του σπιτιού της, αποδόθηκε στην εξαιρετικά σπάνια αγενεσία φλεβόκομβου, με τον έμπειρο ιατροδικαστή να προσπαθεί να εξηγήσει μέσα από νέα του ανάρτηση, γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
«Αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς σημαίνει απλά ότι ένα αυτοκίνητο κινείται χωρίς μπαταρία. Γίνεται; Εάν ένας παθολογοανατόμος διαπιστώσει κάτι τέτοιο οφείλει να ζητήσει ενδελεχή έλεγχο σε εξειδικευμένο εργαστήριο που ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν ελάχιστα».
Τις τελευταίες ώρες στη σύντομη ζωή της Ίριδας, στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, βρίσκονταν η μητέρα, η αδερφή της και η άτυχη Τζωρτζίνα. Όπως ανέφερε η 33χρονη, την έβαλε για ύπνο στις 02.30 τη νύχτα. Την σκέπασε λίγο μετά τις 07.00 το πρωί και στις 11.00 όταν έστειλε την αδερφή της να την ξυπνήσει, εκείνη, όπως έχουν πει και οι δύο, την βρήκε νεκρή.
Αίσθηση και πολλές συζητήσεις είχαν προκαλέσει οι αντιφάσεις στις περιγραφές των δραματικών γεγονότων για τις ώρες, αλλά και η αποκάλυψη για το ματωμένο πανάκι που αν και παραδόθηκε αρχικά στην αστυνομία, η μητέρα το ζήτησε πίσω για ενθύμιο.
Για το πανάκι η αδερφή της 33χρονης είχε καταθέσει στην αστυνομία μια μέρα μετά τον θάνατο της Ίριδας, πως ήταν γεμάτο αίματα. Χθες όμως είπε πως αυτό που είδε δεν της έμοιαζε με αίμα.
Οι αστυνομικοί που έχουν ερευνήσει την υπόθεση, έχουν διαπιστώσει ότι την αμέσως προηγούμενη νύχτα είχε σημειωθεί ένας άγριος καυγάς του ζευγαριού, που οδήγησε τον πατέρα να φύγει από το σπίτι. Ένας καυγάς τον οποίο δεν ανέφερε κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και εξετάζονται οι λόγοι.
Στην υπόθεση έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις που όπως φαίνεται έπαιξαν ρόλο. Η έρευνα στο σπίτι έγινε καθυστερημένα ενώ παρά τις υποψίες που υπήρχαν, ο φάκελος έκλεισε μόλις η ιατροδικαστής έκανε λόγο για αγενεσία φλεβόκομβου.
Ο θάνατος της Μαλένας
Για την περίπτωση της Μαλένας το 2019, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αποκάλυψε πως έχουν καταγραφεί τραύματα που είναι εκδορές και πιθανότατα δημιουργήθηκαν πάνω στην αντίσταση του παιδιού.
Η ιατροδικαστική εξέταση απέδωσε τον θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια. Πλέον αυτό το πόρισμα χαρακτηρίζεται άστοχο, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν πως η μικρή δεν «έφυγε» από παθολογικά αίτια.
Τις Αρχές από την πρώτη στιγμή είχαν προβληματίσει οι αντιφάσεις που προέκυπταν από τις δηλώσεις των γονέων. Και οι δύο δημόσια ευχαριστούσαν τους γιατρούς, αλλά πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, η 33χρονη κατέθετε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αφού όπως υποστήριζε οι γιατροί αντέδρασαν καθυστερημένα και δίχως σχέδιο.
Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά τη μαραθώνια απολογία της, η μητέρα αρνήθηκε πως έβλαψε τα δύο παιδιά της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν της πέρασε από το μυαλό ούτε μια σκέψη για κάτι τέτοιο.
Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες και τα στοιχεία που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας καθοριστικά, για το δέσιμο των δύο συνταρακτικών υποθέσεων.