Η τελετή της επισήμου εντάξεως του πρώτου υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας σηματοδοτεί ασφαλώς ένα σημείο καμπής στην τακτική κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδος.
Σε σημείο που ο μεν υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, να επισημάνει ότι «οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζονται», ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, να τη χαρακτηρίσει «game changer» στα Ελληνοτουρκικά!
Στην τελετή της 21ης Ιουλίου, που έγινε στην Αεροπορική Βάση 125, στο Istres-Le Tubé της Νοτίου Γαλλίας, παρελήφθη το πρώτο εκ των 18 συνολικώς Rafale F3R της αγοράς (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια). Η τελετή πραγματοποιήθηκε την επομένη της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και την επόμενη ημέρα των νέων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν από τα κατεχόμενα για τα Βαρώσια, που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη, με προεξάρχουσα -και δεν είναι τυχαίο αυτό- τη Γαλλία. Σύμπτωση ασφαλώς, αλλά με εμφανείς σημειολογικές προεκτάσεις. «Η προμήθεια αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά του, ο στρατηγός Κ. Φλώρος επισήμανε: «Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος, με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή!». Ο επίσης παριστάμενος στην τελετή αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, τόνισε ότι «αξιοποιώντας (το Rafale) τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής ισχύος δύναται να επιφέρει στρατηγικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, από στρατηγικές κρούσεις έως αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων και πέραν της εμβέλειας που διαθέτουν οι δυνητικοί μας αντίπαλοι. Επομένως, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα και την αξιοπιστία μας να αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Eric Trapper, επισήμανε ότι «μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την Π.Α. και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την πλήρη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα».
Το πρώτο παραληφθέν Rafale F3R, με αριθμό σειράς «401», είναι διθέσιο και ήταν στις εγκαταστάσεις της Dassault για τη λεγόμενη «απογαλλοποίησή» του, δηλαδή την αφαίρεση του ειδικού λογισμικού που έχουν όλα τα Rafale της γαλλικής Αεροπορίας (Armee de l’Air), προκειμένου να μεταφέρουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας τους, κάτι βεβαίως που δεν διαθέτει η Ελλάδα και ούτε μπορούν να εξάγουν οι Γάλλοι για λόγους ασφαλείας. Το αεροσκάφος αυτό δεν πρόκειται να έλθει άμεσα στην Ελλάδα, καθώς έπειτα από 2-3 εβδομάδες θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση του Μερινιάκ, στο Μπορντό, για τη συνέχιση της πτητικής εκπαιδεύσεως των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών. Τα 6 πρώτα μεταχειρισμένα Rafale θα παραληφθούν με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα μέχρι το τέλος του 2021. Τους πρώτους μήνες του 2022 θα παραληφθούν τα 6 ολοκαίνουργια Rafale, ενώ τους πρώτους μήνες του 2023 τα 6 τελευταία μεταχειρισμένα και θα ολοκληρωθεί η αγορά.
Έως και 40 στόχους
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 18 Rafale είναι από τα ελάχιστα εξοπλιστικά συστήματα που έρχονται ολοκληρωμένα στην Ελλάδα, καθώς, εκτός από τα αεροσκάφη, θα φτάσουν μαζί τους όλα τα υπερσύγχρονα οπλικά τους συστήματα (βλήματα αέρος – αέρος Meteor και MICA-IR/RF, βλήματα cruise SCALP-NG, υπερσύγχρονο ατρακτίδιο σκοπεύσεως κ.λπ.), σε συνδυασμό με το υπερ-ραντάρ AESA, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί έως 40 στόχους μέχρι αποστάσεις 200 χιλιομέτρων, το «πακέτο» εκπαιδεύσεως, καθώς και την εφοδιαστική αλυσίδα του, με τη «Follow-On-Support» (FOS) υποστήριξη.
Αυτές είναι μερικές από τις υπερδυνατότητες και τα υπερόπλα του Rafale, που σε συνδυασμό με τα 84 αναβαθμισμένα F-16V (με το ίδιο ακριβώς ραντάρ), μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Π.Α. και κατ’ επέκταση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την τελετή ο ΥΕΘΑ μετέβη στο Παρίσι, όπου είχε σε άριστο κλίμα συνεργασία και συνομιλίες με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου αμυντικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: parapolitika.gr