Αντώνης Χρυσουλάκης
Τις επιδιώξεις της Τουρκίας και τον λόγο πίσω από την αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, ανέλυσε, μιλώντας στο timeline.gr ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος, η Τουρκία λόγω του Διεθνούς Δικαίου, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να επιτύχει την έκβαση που θέλει στο ζήτημα της χάραξης της ΑΟΖ που επιθυμεί και έτσι έχει αρχίσει να προσαρμόζει τη στρατηγική, ώστε να εκπληρώσει τους στόχους της.
Η πιο παρατεταμένη και κινδυνώδης κρίση στα ελληνοτουρκικά
Στην αρχή ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται και «τρέχει» για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις που περιλαμβάνουν την χάραξη των θαλάσσιων αποκλειστικών ζωνών και τις μικροπολιτικές του επιδιώξεις καθώς οι τουρκικές εκλογές πλησιάζουν. «Η Τουρκία διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο και βλέπει ότι λόγω του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να το επιτύχει. Έτσι λοιπόν έχει ξεκινήσει να διεκδικεί και έδαφος αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία με το δήθεν λόγο της αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων» λέει χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος. Και συνεχίζει: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μικροπολιτικές επιδιώξεις θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι τουρκικές εκλογές που έρχονται θα είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια από τις πιο δύσκολες μάχες στην πολιτική του καριέρα. Δεν έχει κάποιο αφήγημα να πει στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς σε όλους τους τομείς της εσωτερικής πολιτικής υστερεί (κράτος δικαίου, οικονομία και πληθωρισμός), επομένως ψάχνει να παρουσιάσει μια καλή είδηση. Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε στην πιο παρατεταμένη και κινδυνώδη κρίση στα ελληνοτουρκικά».
Ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύρραξης
Στο ερώτημα εάν υπάρχει η πιθανότητα μια ένοπλης σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας, ο έγκριτος διεθνολόγος ανέφερε ότι: «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία επιθυμεί μια γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα, καθώς γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο για εκείνη. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει επιχειρήσει σε χώρες πολύ κατώτερες στρατιωτικά από εκείνη. Η Ελλάδα δεν είναι μία τέτοια χώρα, άρα δε νομίζω ότι θα διακινδυνεύσει να μπει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο». Ο κ. Δεσποτόπουλος στη συνέχεια εξήγησε ότι ανησυχεί για το αν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα (πχ επακούμβηση πλοίων) το οποίο μπορεί να γενικευτεί ή αν προσπαθήσει η Τουρκία να δημιουργήσει κάποιο μεμονωμένο-τοπικό επεισόδιο (τύπου Ίμια) προκειμένου να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ανοιχτή ατζέντα. «Στην περίπτωση του επεισοδίου μπορεί να δούμε μια επανάληψη των Ιμίων, αλλά αυτή τη φορά η Τουρκία δε θα υποχωρήσει εάν δε μας σύρει σε ένα τραπέζι διαλόγου με θέματα που ο τουρκικός παραλογισμός θεωρεί ανοικτά, αλλά στην ουσία είναι ανύπαρκτα. Αυτό από μόνο του θα είναι μια μεγάλη παγίδα, αφού θα έχουμε απέναντί μας μια Διεθνή Κοινότητα που θα λέει να καθίσουν οι δύο χώρες να τα βρουν μεταξύ τους με διάλογο» σημείωσε.
Η στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι σε περίπτωση σύγκρουσης
Αμέσως μετά ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι σε περίπτωση που φτάσουμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση θα πρέπει αντιδράσουμε όπως στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.«Πρέπει άμεσα και με ισχύ να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας από το πρώτο κιόλας λεπτό και στη συνέχεια οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα έρθουν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχει σαφής αναφορά για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση πολέμου με τρίτο κράτος στο σύμφωνο Ελλάδας και Γαλλίας. Οι Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά τι υπογράφουν. Επίσης, σε αυτό το ενδεχόμενο δε θα μείνει αμέτοχη η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία. Μπορεί να υπάρχει μια πολύ ισχυρή εμπορική σχέση με την Τουρκία, αλλά το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει να ακρωτηριαστεί ο ζωτικός του χώρος που είναι η Ευρώπη και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Για όσους έχουν αμφιβολία για αυτό, αξίζει να δούμε το πώς αντέδρασε η Ευρώπη και η Γερμανία για την Ουκρανία, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ ότι αν ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας φτάσει σε μια κατάσταση που θα μετατραπεί σε μια επίθεση κατά της Ελλάδας τότε αφού αντιδράσουμε πρώτα εμείς με αποφασιστικότητα, θα λάβουμε ισχυρή στήριξη και από τους εταίρους μας» δήλωσε.