Quantcast

Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για άνοιγμα σχολής πτήσεων – Αντιδράει η Άγκυρα

Τι αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα

Η Ελλάδα ξεκίνησε την Παρασκευή επιχειρήσεις σε ένα νέο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει το σχετικό αεροπορικό πλεονέκτημά της έναντι της περιφερειακής ανταγωνιστικής Τουρκίας, επισημαίνει το «Αssociated Press» σε δημοσίευμά του, την ίδια ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζονται «μουδιασμένα» καλύπτοντας την εν λόγω συμφωνία.

 

 

 

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο ισραηλινός εργολάβος άμυνας Elbit, ο οποίος ολοκλήρωσε μια συμφωνία 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Ισραήλ, πέρυσι, θα βοηθήσει στη λειτουργία της εγκατάστασης που βρίσκεται σε μια αεροπορική βάση έξω από την πόλη της Καλαμάτας.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αεροπορία της, καθώς ελπίζει να ξεπεράσει την Τουρκία. Η Αθήνα αποκτά προηγμένα αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, αναβαθμίζοντας τον γηρασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 και θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αεριωθούμενων F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία αποσύρθηκε από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Οπως αναφέρει το «AP», τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, παραμένουν σε αντιπαράθεση.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί την Παρασκευή με 14 από τα αναμενόμενα 25 μονοκινητήρια αεροσκάφη στροβιλοκινητήρα T-6. Ο στόλος πρόκειται να επεκταθεί το επόμενο έτος με την παράδοση 19 εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 ιταλικής κατασκευής εξοπλισμένων με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και πτήσης.

Αν και η σχολή πτήσεων άνοιξε επίσημα την Παρασκευή, δεν θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τις αρχές του 2024, δήλωσαν αξιωματούχοι της Elbit.

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Βαγενάς, διοικητής της Διοίκησης Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι το αεροσκάφος T-6 θα παρέχει 7.000 ώρες εκπαίδευσης πτήσης ετησίως, ενώ τα αεροσκάφη M-346 θα παρέχουν 3.500 ώρες.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις θα προετοιμάσουν μοίρες μαχητικών για την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών που απέκτησε πρόσφατα η αεροπορία» είπε ο κ. Βαγενάς. «Θα είναι ο κύριος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον γείτονά μας στα ανατολικά».

«Το μάτι της Ελλάδας είναι στραμμένο στην Τουρκία»

Καλύπτοντας την εν λόγω συνεργασία, τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως «το μάτι της Ελλάδας είναι στραμμένο στην Τουρκία».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Sabah, «η Ελλάδα, που ακολουθεί βήμα βήμα την Τουρκία, ετοιμάζεται να ιδρύσει κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης» κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων.