Στο Παρίσι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να θέσουν επί τάπητος την υλοποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Σύμφωνα με το enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί για την Γαλλία. Εκεί όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι δύο άνδρες θα βάλουν τα θεμέλια στην ουσιαστική υλοποίηση της υπογραφείσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, Ελλάδας – Γαλλίας, θέτοντας το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών.
Πηγές ενημέρωσης του enikos.gr αναφέρουν ότι Φλώρος και Μπιουργκάρντ θα καταστρώσουν πλάνο διετίας και όχι ολίγων μηνών για τις κοινές ασκήσεις και δράσεις που θα φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν ασκήσεις και των τριών Κλάδων, δηλαδή Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, με έμφαση στην διακλαδικότητα ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσουν οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων.
Οι «σκιές» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) θα βρεθούν με τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Commandement des Opérations Spéciales – COS) τουλάχιστον 2 φορές το προσεχές διάστημα σε Ελλάδα και Γαλλία.
Συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν Βουλή
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η Realnews της Κυριακής, στις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο οι δύο άνδρες ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για την ατζέντα αλλά και την προώθηση της συνάντησης το συντομότερο δυνατό στο τηλεφώνημα της 4ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η συζήτηση τότε περιλάμβανε την πρόσκληση Φλώρου προς τον Μπιουρκάρντ να έρθει στην Αθήνα, με τον Γάλλο Στρατηγό να του ανταπαντά ότι μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα τα είχαν πει στην ελληνική πρωτεύουσα στο Συνέδριο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Έτσι «κλείδωσε» το Παρίσι ως κοινός τόπος συνάντησης, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Στρατηγού σε δεύτερο χρόνο στο Ελληνικό Πεντάγωνο.
Μπορεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των συνεργασιών στο πρόσφατο παρελθόν κι ιδιαίτερα των ασκήσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο να υπάρχει η λεγόμενη «τυποποίηση» σε ότι αφορά τις διαδικασίες, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να μάθει ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και να μπορέσουν μαζί να πορευτούν στο εξής, σε επιχειρήσεις από κοινού.
Αφού οι «δύο» θέσουν το γενικό πλαίσιο των ασκήσεων και δράσεων, τα επιτελεία θα αναλάβουν αμέσως μετά όλα αυτά να τα βάλουν σε ένα πρόγραμμα.
Θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον βέβαιο, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αλλά και τα ελικοπτεροφόρα Mistral κλάσης Dixmude θα πλέουν στην Μεσόγειο συνοδεία Ελληνικών Φρεγατών, ενώ θα υπάρξουν και ασκήσεις ακόμη και με ελλιμενισμό τους στην χώρα μας.