Quantcast

Πολεμική Αεροπορία: Με 14 μαχητικά 4.5 γενιάς μπαίνει στο 2023 – Νέα Rafale και Viper στη φαρέτρα

Η Ελλάδα απαντά στα «νταηλίκια» της Άγκυρας με ουσιαστικές κινήσεις στα εξοπλιστικά – Απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος «τρέχουν» τα προγράμματα για τις «ριπές» και τις «οχιές» της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Την ώρα που οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση στο Αιγαίο μέσα από τις ανόητες και επικίνδυνες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Πολεμική μας Αεροπορία όχι απλώς απαντάει με ταπεινωτικές αναχαιτίσεις, αλλά χτίζει και το μέλλον της με τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, αναφέρει ρεπορτάζ του newsbomb.gr.

Όπως τονίζουν στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου», το 2022 είναι χρονιά – ορόσημο για τα ελληνικά φτερά, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναβαθμίζει και να ενισχύει το σύνολο σχεδόν του εναέριου στόλου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η χρονιά να μην κλείσει εντυπωσιακά για την HAF, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να υποδεχτούν νέες «ριπές» στην Τανάγρα και από τα υπόστεγα της ΕΑΒ να βγουν νέες «οχιές».

Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας ακόμα ένα μαχητικό Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό «ριπών» σε 10. Ένα μήνυμα ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και μια υπόσχεση των Γάλλων ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια.

Τις επόμενες ημέρες όμως θα βγει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και το τέταρτο F-16 Viper, το οποίο θα ολοκληρώσει το πρώτο κεφάλαιο της αναβάθμισης, με έλεγχο και πιστοποίηση και βάσει του συγκεκριμένου kit proofing θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των υπόλοιπων 78 F-16 Block 52+.

Το συγκεκριμένο μαχητικό έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες ελέγχου χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά την έξοδο του από την ΕΑΒ αναμένεται να απογειωθεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα προς την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί, θα ενταχθεί – όπως και τα πρώτα τρία – στην 343 Μοίρα «Αστέρι», με τους Έλληνες χειριστές να το παραλαμβάνουν και να καλούνται να μάθουν όλα τα μυστικά του.

«Πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο μαχητικό. Τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι υπερσύγχρονα και ο όγκος πληροφοριών που παρέχεται πλέον στον χειριστή είναι τεράστιος», ανέφερε στο Newsbomb.gr πολύπειρος πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στο Τέξας των ΗΠΑ παραμένει το πρώτο F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005», το οποίο αποτέλεσε τον οδηγό για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων. Το πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο, ωστόσο, εκτιμάται πως με το που εγκατασταθεί το τελικό λογισμικό θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής και θα ενσωματωθεί και αυτό στην 343 Μοίρα.

Πολεμική Αεροπορία, ΕΑΒ και Lockheed Martin (κατασκευάστρια εταιρεία), επισημαίνουν πως τα πάντα προχωρούν με απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε μήνα θα παραδίδεται ένα εκσυγχρονισμένο F-16 σε κατηγορία Viper. Άρα, τέτοια εποχή σε έναν χρόνο η χώρα μας θα έχει στη φαρέτρα της 16 «οχιές».

Μόλις συμπληρωθεί μία Μοίρα με 18 μαχητικά, θα πάρει σειρά η επόμενη και συγκεκριμένα η 340 Μοίρα «Αλεπού». Θα ακολουθήσει η 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ τα τελευταία Viper θα παραδοθούν στις δύο Πολεμικές Μοίρες του Αράξου, 335 «Τίγρης» και 336 «Όλυμπος».

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50, από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv.

Πλέον, τα νέα F-16 Block 50+adv, με το σύστημα επικοινωνίας link 16, θα επικοινωνούν άριστα με τα Rafale, τα Viper και τα F-35, ενώ παράλληλα το αναβαθμισμένο ραντάρ και ο οπλισμός τους θα τα φέρουν ένα βήμα πριν τα Viper, καθιστώντας τα αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Τη στιγμή λοιπόν που οι Τούρκοι τρώνε το ένα «όχι» μετά το άλλο από τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16, η Ελλάδα ενισχύει το οπλοστάσιό της με τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης και γίνεται αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος στον ουρανό του Αρχιπελάγους.