Με µια έντονου συµβολισµού κίνηση, την υπογραφή των συµβάσεων για την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra, µε δικαίωµα προαιρέσεως (οψιόν) για µία επιπλέον, καθώς και των έξι ακόµα µαχητικών F3R, πάνω στο κατάστρωµα του θρυλικού, εύδροµου θωρηκτού «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ», στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, παρουσία των υπουργών Αµύνης Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί, την παραµονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, οι διµερείς αµυντικές σχέσεις πέρασαν σε άλλη εποχή, εκπέµποντας το δικό τους µήνυµα αποφασιστικότητος.
Ενα µήνυµα που ενισχύθηκε έτι περαιτέρω µε την εν συνεχεία επιβίβαση των δύο υπουργών, του ΥΦΕΘΑ Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κώστα Φλώρου, ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαµπου Λαλούση, ΓΕΝ, αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη Π.Ν., ΓΕΑ, αντιπτεράρχου (Ι) Θεµιστοκλή Μπουρολιά και άλλων επισήµων, επί του γαλλικού, πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (CDG), που ναυλοχούσε στον φαληρικό όρµο, µε τα (ναυτικά) Rafale παρκαρισµένα στο κατάστρωµά του.
Η υπογραφή των συµφωνιών -την παραµονή της εθνικής επετείου- πάνω στο κατάστρωµα του εµβληµατικού πολεµικού πλοίου, από τους Βαλκανικούς Πολέµους του 1912-13, προσέδωσε άλλο χρώµα και συµβολισµό στη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οπως επίσης και η παρουσία της Γαλλίδας ΥΠ.ΑΜ. στην παρέλαση, ως εκπροσώπου του προέδρου Εµανουέλ Μακρόν.
Στις αρχές Μαρτίου πέρασε, χωρίς κανένα πρόβληµα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το «πακέτο» των τριών επιµέρους συµφωνιών για την πρόσκτηση των 3+1 φρεγατών Belh@rra της γαλλικής Group Navale, καθώς και των έξι επιπλέον µαχητικών Rafale Dassault, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθµό τους στα 24 (18+6), που προηγουµένως είχαν ψηφιστεί από την Ολοµέλεια της Βουλής.
Όµως, η προαναφερθείσα ενέργεια της υπογραφής των συµφωνιών για τα αεροσκάφη, τις φρεγάτες, τα όπλα τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους αποτελεί την κορωνίδα της ελληνογαλλικής αµυντικής συνεργασίας και σηµείο καµπής για το πρόγραµµα των φρεγατών.
Οι πρώτες παραλαβές
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», ήδη προχωρούν οι διαδικασίες συγκροτήσεως του λεγόµενου «Ναυτικού Κλιµακίου Λοριάν», που είναι η πόλη της γαλλικής Βρετάνης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών και όπου θα ναυπηγηθούν οι τρεις αρχικώς (µε την ευχή να γίνουν τέσσερις συνολικώς) φρεγάτες του Π.Ν. Το «Ναυτικό Κλιµάκιο Λοριάν» θα έχει ως επικεφαλής ανώτερο αξιωµατικό του Π.Ν., µάχιµο ή συνήθως µηχανικό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση σε καθηµερινή βάση και εκ του σύνεγγυς του προγράµµατος ναυπηγήσεως των ελληνικών φρεγατών Belh@rra, η πρώτη από τις οποίες είναι προγραµµατισµένη να παραδοθεί στο Π.Ν. το πρώτο ήµισυ του 2025.
Θυµίζουµε ότι τη φρεγάτα αυτή, της οποίας προ διµήνου περίπου τοποθετήθηκε η τρόπιδα ως η δεύτερη φρεγάτα της κλάσεώς της, θα την πάρει το Π.Ν. από τη γραµµή παραγωγής για το γαλλικό Ναυτικό, προκειµένου να την παραλάβουµε όσο το δυνατόν πιο σύντοµα, και θα είναι µε τη «γαλλική διαµόρφωση», ενώ οι υπόλοιπες θα φέρουν την κανονική, «ελληνική διαµόρφωση». Η πρώτη ελληνική θα αναβαθµιστεί στην Ελλάδα µε φροντίδα των Γάλλων, ώστε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο µε τις υπόλοιπες ελληνικές φρεγάτες.
Το πρόγραµµα των κορβετών
Επανεκκινεί η κινητικότητα για το επόµενο µείζον πρόγραµµα ενισχύσεως του Π.Ν., αυτό της προσκτήσεως τεσσάρων κορβετών, µετά από µερικές ηµέρες διακοπής λόγω των ετήσιων τακτικών κρίσεων στον κλάδο, που είχαν ως αποτέλεσµα την τοποθέτηση νέου επικεφαλής στην αρµόδια ∆ιεύθυνση Εξοπλισµών (∆ΕΞ) του ΓΕΝ, αυτήν του νεοπροαχθέντος υποναυάρχου Χρ. Σασιάκου Π.Ν.
Όπως έλεγε στα «Π» ανώτατη ναυτική πηγή, «έως σήµερα έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για το πρόγραµµα η γαλλική εταιρεία Group Navale µε την Gowind, η ιταλική Fincantieri µε την Doha, η ολλανδική Sigma µε τη 10514 και η βρετανική Babcock µε την Arrowhead 130/Type-31, που είναι κανονικώς φρεγάτα, αλλά λιγότερο εξοπλισµένη ως κορβέτα. Αυτές οι προτάσεις έχουν έως τώρα υποβληθεί, ενώ αναµένεται η κατάθεση και νέας, “επικαιροποιηµένης” προτάσεως από τους Γάλλους. Μέχρι στιγµής δεν έχουν υποβάλει οι Αµερικανοί κάποια πρόταση». Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µολονότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ως «dead line», εκτιµάται πως µετά το Πάσχα το Π.Ν. θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του και έως το καλοκαίρι θα έχει υποβάλει την πρότασή του.
Πηγη: parapolitika.gr