Quantcast

Nordic Monitor: Η αστυνομία της τουρκικής πρεσβείας κατασκόπευε τις ελληνικές πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακές αστυνομικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από αστυνομικό που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Ένας αξιωματικός σύνδεσμος της αστυνομίας που υπηρετούσε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα διηύθυνε μια μυστική επιχείρηση για τη συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor.

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακές αστυνομικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από αστυνομικό που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία.

Το ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο, αναφέρει έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 13 κατοίκους που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Τα άτομα που κατασκοπεύτηκαν ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια αγορά, μια μεσιτική εταιρεία ακινήτων και ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο στόχαστρο μπήκαν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.

Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο σε μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ -μια γειτονική χώρα- συμμετέχοντας σε επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά επίσης δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τους τουρκικούς νόμους που απαγορεύουν στην τουρκική αστυνομία να εκτελεί τέτοιου είδους εργασίες.

Σύμφωνα με το νόμο, η τουρκική αστυνομία, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες πέραν των συνόρων της Τουρκίας. Μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ) επιτρέπεται να συλλέγει τέτοιες πληροφορίες σε ξένες χώρες, ενώ η αστυνομία επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες εντός της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό στις τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία είναι επιφορτισμένη με την παροχή ασφάλειας για τα κτίρια των αποστολών καθώς και για τις κατοικίες των πρεσβευτών. Δεν επιτρέπεται να συλλέγουν πληροφορίες ενώ τους έχει ανατεθεί η προστασία της πρεσβείας και των άλλων κτιρίων στο διπλωματικό συγκρότημα.

Στην πραγματικότητα, οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για αυτό που περιγράφηκε ως «προστασία των αποστολών» στο εξωτερικό τέθηκαν προσωρινά υπό την απασχόληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με άλλα λόγια, δεν αναφέρονταν ως «αστυνομικοί» καθαυτοί στον διπλωματικό κατάλογο, αλλά τόσο το κράτος αποστολής όσο και το κράτος υποδοχής γνώριζαν ποιοι ήταν και τι έκαναν. Το κύριο καθήκον τους ήταν ο συντονισμός με τους τοπικούς αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου.

Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα λειτουργούν ως σύμβουλοι. Εργάζονται υπό τον τίτλο «σύμβουλοι του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri müşaviri)» στις πρεσβείες και «ακόλουθοι του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri ataşesi)» στα προξενεία. Εποπτεύουν επίσης τους αστυνομικούς στις αποστολές στις οποίες είναι τοποθετημένοι.

Η ολοένα και πιο επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων έναντι της Ελλάδας έχει μεταφραστεί σαφώς σε πολιτικές δράσεις και επιχειρήσεις. Τα απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε το Nordic Monitor επιβεβαιώνουν την εν λόγω δραστηριότητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγγραφο υπογράφηκε από τον Erdoğan Kartal, αναπληρωτή επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος της κρατικής υπηρεσίας Emniyet, και διανεμήθηκε σε 10 τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που είχαν σκιαγραφηθεί από τον αστυνομικό της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Προφανώς ανήσυχος για τη διαρροή του εγγράφου που παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους και τις πιθανές επιπτώσεις από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως “το ενημερωτικό σημείωμα που ελήφθη από το συνεργαζόμενο (V) ίδρυμα”. Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αστυνομίας Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το «need-to-know» και ότι «δεν πρέπει να κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/οργανισμούς».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor