Quantcast

ΓΕΕΘΑ: Συνάντηση Αρχηγού, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με Αμερικανούς Αξιωματούχους

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε ότι αφορά στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια

Την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας κ. Ilan Goldenberg και την Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων κ. Erika Olson, που συνοδεύονταν από τον κ. Goshi Vivek στέλεχος του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον ΑΚΑΜ των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN).

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία υπήρξε εγκάρδια και εποικοδομητική, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε ότι αφορά στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Επίσης συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία και οι συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια και στην σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου.

Επιπλέον έγινε αναφορά στην προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] που υπεγράφη την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, με την οποία καθίσταται δυνατή η ταχύτερη υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο Χωρών στον Ελλαδικό χώρο. Συζητήθηκε επίσης η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), καθώς και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση κονδυλίων «Foreign Military Financing» (FMF).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Επιπρόσθετα συζητήθηκε η σημασία και σπουδαιότητα της διεξαγωγής διμερών, πολυμερών και διασυμμαχικών δράσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όπως οι ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» που είναι σε εξέλιξη, καθώς και των παρεχομένων από την Χώρα μας διευκολύνσεων φιλοξενίας και μετακίνησης δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Συμμαχίας στην Σούδα, στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών τους για τη διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.