Quantcast

Φλώρος: Πλήρης «σκιαγράφηση» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της προσεχούς 25ετίας

Ως πρώτη προτεραιότητα, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων

Μία σαφή και – κατά το δυνατόν – πλήρη (τηρουμένων των αναλογιών και του χώρου που ελέχθησαν) σκιαγράφηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της επόμενης 25ετίας, παρέσχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μιλώντας στη διάρκεια ειδικής εκδηλώσεως για το μέλλον αυτών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Εκθέσεως αμυντικού υλικού “DEFEA ’21” στο Εκθεσιακό Κέντρο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.

 

 

Ο Αρχηγός αναφέρθηκε στη νέα «Δομή Δυνάμεων 2020 – 2034» των ΕΔ, «…προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητά τους, να επαυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, να βελτιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να εκπαιδευθούν και να επιχειρήσουν», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

 

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε:

Την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων σε εθνικό και συμμαχικό πλαίσιο, με τη δημιουργία της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη, με τη μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στο νησί, αυξάνοντας το ελληνικό «αποτύπωμα» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καθορισμός των ελάχιστων απαιτούμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την εξασφάλιση της αποτρεπτικής και αμυντικής ισχύος της χώρας μας.
Καθορισμός των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος δεκαπενταετίας.
Προσδιορισμός, συμφώνως με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αλλά και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, των αμέσων και επιτακτικών επιχειρησιακών μας προτεραιοτήτων.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος ενεργοποιηθεί, έχει γνωμοδοτήσει γι’ αυτά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ έχουν εγκριθεί κατά περίπτωση και από το ΚΥΣΕΑ.
Έχουν τεθεί προτεραιότητες στην απόκτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Επιδίωξη, ώστε σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα να υπάρχει συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

Συμφώνως πάντα με τον Στρατηγό Κ.Φλώρο, ως πρώτη προτεραιότητα, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, με σκοπό τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Ταυτοχρόνως εξετάζεται η απόσυρση αριθμού συστημάτων και μέσων, τα οποία λόγω παλαιάς τεχνολογίας καθίστανται, με βάση το κόστος κύκλου ζωής αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα και κριτήρια, οικονομικά ασύμφορα ως προς τη διατήρησή τους σε ενέργεια.

 

Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η αναπλήρωση των κρίσιμων αποθεμάτων σε ειδικά πυρομαχικά, όπως κατευθυνόμενα βλήματα αλλά και πυρομαχικά παντός είδους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν αντίστοιχες προμήθειες ανταλλακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητος των οπλικών συστημάτων και την επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για άμεση αντίδραση και επέμβαση, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

 

Τρίτη, αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, καθώς και ο καθορισμός των απαιτήσεων για την απόκτηση νέων και σύγχρονων δυνατοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη – όπως σας προανέφερα – τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

 

Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε να αναφέρει ενδεικτικώς στην ομιλία του, μερικά μόνο από τα εν εξελίξει προγράμματα:

Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς με την πρόσκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως, κατευθυνόμενα βλήματα προσβολής αντιαρματικών στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και άλλα. Πλέον αυτού, εκσυγχρονίζουμε τα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης.
Συντήρηση όλων των μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού.
Υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος αναβαθμίσεως του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσεως, μέσω της υλοποιήσεως του προγράμματος «Προμήθεια Νέου Εθνικού Ατομικού Οπλισμού» και «Οχήματος Γενικής Χρήσης».

Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου, μέσω ενός πολύ σημαντικού προγράμματος, που αφορά στην απόκτηση 4 νέων φρεγατών, καθώς και άλλων μονάδων επιφανείας που θα αποτελέσουν «ενδιάμεση λύση» μέχρι την απόκτηση των νέων πλοίων. Επίσης, στο πρόγραμμα αυτό έχουμε εντάξει τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN, που ήδη υπηρετούν στον Ελληνικό Στόλο.

Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3Β σε επίπεδο P-3HN, την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 Romeo, καθώς και την προμήθεια νέου τύπου τορπιλών βαρέως τύπου.

Είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη των μονάδων του Στόλου, και η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνομένων βλημάτων που διαθέτουμε.

Ενίσχυση της ΠΑ με την πρόσκτηση των αεροσκαφών τύπου Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων τα περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο παραδίδεται στη Γαλλία στις 21 Ιουλίου 2021.

Συνεχίζεται η αναβάθμιση των F-16 Block.52+ και Advance σε F-16V (Viper), με μεγάλη συμμετοχή της ΕΑΒ.

Δημιουργία υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, το οποίο θα γίνει διεθνές και έτσι θα συμβάλει και στην στρατιωτική διπλωματία.

Συνεχίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων αναβαθμίσεως και συντηρήσεως του στόλου των υπαρχόντων αεροσκαφών, καθώς και προγραμμάτων προμήθειας των απαιτούμενων όπλων και ανταλλακτικών, χωρίς να παραμελείται η συντήρηση του συστήματος αεραμύνης της χώρας.

Για την κάλυψη των αναγκών της νεοϊδρυθείσας ΔΕΠ, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση προγραμμάτων όπως η προμήθεια αλεξιπτώτων, υλικών και ανταλλακτικών για οχήματα και ταχέα σκάφη, νέων ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών, καθώς και οπλισμού και εξοπλισμού ελευθέρου σκοπευτή και πυρομαχικών παντός τύπου.

Στον κρίσιμο τομέα της Διοικήσεως και Ελέγχου υλοποιείται η προμήθεια σταθμών ασυρμάτων σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών.
Αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών παροχής σύγχρονης και ασφαλούς εκπαιδεύσεως αλεξιπτωτιστών με την κατασκευή εξομοιωτή ελευθέρας πτώσεως.
Αναβάθμιση των δυνατοτήτων των μονάδων Πεζοναυτών (της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) με την προμήθεια τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων.

Υποστήριξη των οπλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων μας μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται από την ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (NSPA), τη μεγαλύτερη υπηρεσία εφοδιαστικής και τεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας.

Επέκταση των δραστηριοτήτων των ΕΔ στον τομέα της ερεύνης και αναπτύξεως, δεδομένης της δυναμικής αυτού του τομέα.

Συμμετοχή των ΕΔ σε αριθμό πολυεθνικών συνεργατικών προγραμμάτων αναπτύξεως δυνατοτήτων στο πλαίσιο της ΕΕ, 26 συνολικώς, της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), εκ των οποίων τα 5 ως επικεφαλής κράτος.

Σημαντική επιτυχία για τις ΕΔ αποτελεί, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο τομέα της Άμυνας» (EDIDP), με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια 4 σημαντικών προγραμμάτων των οποίων ηγείται η Ελλάς.

Επιδίωξή του ΓΕΕΘΑ αποτελεί η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων και χρηματοδοτικών επιλογών για αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμύνης (EDF), με τη συμμετοχή σε πολυεθνικά σχήματα και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Πηγή: parapolitika.gr