Quantcast

Εξοπλιστικά: Γιατί η Αθήνα εντατικοποίησε τις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για τα F-35 τη δεδομένη χρονική στιγμή

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι 5ης γενιάς και μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας πολλαπλούς ρόλους και αποστολές

Με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση 20 + 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, η χώρα μας στοχεύει στο να διατηρήσει το προβάδισμα της αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο, σε σχέση με την Τουρκία.

 

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι 5ης γενιάς και μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας πολλαπλούς ρόλους και αποστολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξοπλισμένα με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, έχοντας παράλληλα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους περίπου 3,5 δις. ευρώ και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να το «τρέξει» πιο γρήγορα συμπίπτει χρονικά με την πρόθεση του αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν να στηρίξει το τουρκικό αίτημα για την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο ακόμη 80.

Υπογραφή LοR

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποστολή αιτήματος μέσω Letter of Request προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Το σχετικό αίτημα θα κοινοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες προς την αμερικανική πλευρά η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, η οποία έχει την τελική ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.

Έπειτα, το ΥΠΕΘΑ θα αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ για τη διαθεσιμότητα, το κόστος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πρώτων 20 αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν από το 2019 εξοβελίσει την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35, εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τα πρώτα F-35 θα αρχίσουν να εντάσσονται στην Πολεμική μας Αεροπορία το 2028.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ενδέχεται να καθυστερήσει η υλοποίηση του σχετικού εξοπλιστικού προγράμματος σχετίζεται με την ασφυξία που όπως εκτιμάται αναμένεται να υπάρξει στη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους, λόγω των αυξημένων παραγγελιών που υπάρχουν για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι στη σχετική λίστα παραγγελιών προηγούνται αρκετές ακόμη χώρες, όπως είναι η Φιλανδία, η Ελβετία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Γερμανία κ.α.

Τουρκικό αίτημα

Παράλληλα, το αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ να ανάψει το «πράσινο φως» για την προμήθεια 40 νέων και την αναβάθμιση ενός μέρους του αεροπορικού της στόλου F-16, σε επίπεδο Viper, δεν θα πρέπει, σε αυτήν τη φάση, να θεωρείται δεδομένο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ήδη από το 2018 αρνείται να επιτρέψει τις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα αφενός εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών S-400 από τις τουρκικές Ε.Δ, αφετέρου ως έκφραση διαφωνίας για την πολιτική που χαράζει ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.