Ένοπλες δυνάνεις: Συμμετοχή στην στρατιωτική άσκηση αεροκίνητων δυνάμεων «Operation toy drop 2.0»

Προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ταϊλάνδη συμμετείχε, από τις 5 έως τις 12 Δεκεμβρίου, στην στρατιωτική άσκηση αεροκίνητων δυνάμεων «Operation toy drop 2.0», στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τις διεθνείς δραστηριότητες στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση αποσκοπούσε στην επαύξηση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων στις αεροκίνητες επιχειρήσεις, στην ανταλλαγή εμπειριών, στην εξοικείωση με νέες τακτικές, καθώς και στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η σειρά ασκήσεων «Operation toy drop» σχεδιάζεται και διεξάγεται από τη United States Army Civil Affairs and Psychological Operations Command (USACAPOC) και το U.S. Army Reserve και αποτελεί τη μεγαλύτερη αεραποβατική άσκηση επί αμερικανικού εδάφους.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν για πρώτη φορά με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του ΓΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν ρίψεις ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα από μεταγωγικά αεροσκάφη C-17, C-27 και C-130, καθώς και πολλαπλές συνδυασμένες αεροκίνητες ενέργειες.