Ένοπλες Δυνάμεις: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

Το (πολύ) ευχάριστο από εφοδιαστικής πλευράς είναι ότι ο σχετικό διαγωνισμός διοργανώνεται σε διακλαδικό επίπεδο από ΕΝΑΝ και μόνο φορέα

Διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 16.758.760 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υλικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ) και η σχετική προκήρυξη αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

 

 

Ο προαναφερθείς διαγωνισμός αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και λαμπτήρων τύπου LED εξοικονομήσεως ενέργειας στις εγκαταστάσεις φωτισμού εξωτερικών χώρων, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αναβαθμίσεως των στρατοπέδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι αναφέρει η σχετική προκήρυξη

Στη σχετική προκήρυξη μάλιστα αναφέρεται ότι «αντικείμενο της σύμβασης είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών ρύπων και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Με την παρούσα επένδυση προμήθειας φωτιστικών τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης τεχνολογίας στόχος είναι η αντικατάσταση των αντίστοιχων παλαιών συμβατικών φωτιστικών υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, των εγκαταστάσεων εξωτερικού φωτισμού στρατοπέδων των μονάδων ξηράς, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και των ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΚΙΧΝΕ».

Το (πολύ) ευχάριστο από εφοδιαστικής πλευράς είναι ότι ο σχετικό διαγωνισμός διοργανώνεται σε διακλαδικό επίπεδο από ΕΝΑΝ και μόνο φορέα, αντί να γίνεται «σπαστός» είτε ανά Κλάδο στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε ακόμα και ανά μονάδα στη χειρότερη, με αποτέλεσμα λόγω σαφώς μεγαλύτερης ποσότητος να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και οικονομίες κλίμακος, ενώ και ο χρόνος είναι σαφώς μικρότερος, και ένας ενιαίος, για όλη την παραγγελία.

Εννοείται φυσικά ότι μετά την ικανοποίηση της παραγγελίας από την ΑΣΔΥΣ το υλικό κατανέμεται όπως έχει συμφωνηθεί/παραγγελθεί ανά Κλάδο, για να κάνει πλέον ο καθένας «το κουμάντο του», όπως ξέρει. Αυτονόητα μεν πράγματα, αλλά όχι και τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία χρόνια που μειώθηκαν δραστικότατα οι οικείοι προϋπολογισμοί και έπρεπε να «ανακαλυφθούν» τρόποι «επιχειρησιακής αντιδράσεως» με πολλαπλά οφέλη, όπως φαίνεται στην πράξη

Πηγή: parapolitika.gr