Quantcast

Ένα «ζευγάρι» αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 συνόδευσαν ελληνικά μαχητικά κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκπαιδευτική δραστηριότητα είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου μετά από άλλο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Διοικήσεως των ΗΠΑ

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4E συνόδευαν ένα «ζευγάρι» στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF) κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής επιχειρήσεως “ONYX KICK”.

 

 

 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου και ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ.

Πώς προέκυψε

Πιο συγκεκριμένα, μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος του ΝΑΤΟ Air Command (NATO AIRCOM), δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της Bomber Task Force της USAF πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αναχαιτίσεως και συνοδείας από μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.52+ADV της 335 Μοίρας και εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom ΙΙ της 338 Μοίρας, κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο, όπως προαναφέρθηκε, της διασυμμαχικής επιχειρήσεως.

Η πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών Β-52, μετά την είσοδό τους, το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία), συνενώθηκαν πάνω από τη Λευκάδα, όπου και παρελήφθησαν από δύο «ζευγάρια» F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας τους εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας στη διάρκεια της πτήσεως επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα «προστασίας Μονάδων Υψηλής Αξίας» (High Value Asset/HVA).

Το δρομολόγιο τους

Ο σχηματισμός των αεροσκαφών κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο πάνω από την Πελοπόννησο και βορείως της Κρήτης, και ακολούθως, κινούμενος ανατολικώς εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των ελληνικών μαχητικών.

Μετά από μία ώρα, τα δύο Β-52 επανήλθαν επιστρέφοντας από το ίδιο σημείο στο FIR Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος F-16 και ένα ζεύγος F-4 κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όριά του FIR Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκπαιδευτική δραστηριότητα είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου μετά από άλλο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Διοικήσεως των ΗΠΑ (US European Command/USEUCOM).

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ: «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο».

Πηγή: parapolitika.gr