Διάταγμα Ερντογάν για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες – Το «πρελούδιο» εκφοβισμού της Ελλάδας (Βίντεο)

Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στο Αιγαίο

Επιμέλεια: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Τη Δευτέρα (13/6) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε στο κοινοβούλιο πρόταση, ζητώντας παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες. Μια παράγραφος μέσα στο κείμενο ανέφερε επίσης ότι ζητείται η έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη χώρα μας, καθώς μπορεί να αποτελεί έναν δυσοίωνο οιωνό για το δύσκολο καλοκαίρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων που διανύουμε.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Φίλης, ο οποίος ανέφερε πως η απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί κρύβει μία προσπάθεια της Τουρκίας να εκφοβίσει την Ελλάδα. Ο ίδιος μιλώντας στο STAR (15/6) δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Αποτελεί πρώτον ένα προοίμιο μιας τουρκικής εισβολής στη Συρία και δεύτερον είναι ένα “πρελούδιο” για τον  εκφοβισμό της Ελλάδας και γενικότερα του Ελληνισμού για το τι εποικείται τους επόμενους μήνες. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα άμεσα γιατί πολύ απλά η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα». Και συνεχίζει: «Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τους Κούρδους, τον μάχιμο συριακό στρατό, ίσως τους Αμερικάνους ή του Ρώσους και τον πιο μεγάλο και αξιόπιστο στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Ευρώπη, τον ελληνικό».

 


«Πλωτό τείχος» στο Καστελλόριζο

Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει ένα «πλωτό τείχος» γύρω από τον Καστελλόριζο και οι μονάδες του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται εκεί είναι σε μόνιμη επιφυλακή και δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους νησιού. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού ανέφερε πως «οι τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος μας φαίνονται αστείες. Εδώ εμείς ζούμε πάρα πολύ ήρεμα και δεν φοβόμαστε».

 


Έβρος: Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο προπαγάνδας

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου, καθώς ο κίνδυνος μίας νέας υβριδικής απειλής από τη μεριά της Τουρκίας είναι ορατός. Για τον λόγο αυτό, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να θωρακίσουν την περιοχή, ώστε όταν χρειαστεί να μπορέσουν να επέμβουν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηχανήματα του στρατού ξηράς έχουν πάρει «φωτιά», καθώς προχωρούν σε αποψιλώσεις δέντρων κατά μήκος των συνόρων, προκειμένου να μην υπάρχουν τυφλά σημεία από τα ειδικά μηχανήματα που εντοπίζουν τις κινήσεις. Οι δυνατότητες των συγκεκριμένων αισθητήρων είναι εντυπωσιακές, καθώς μπορούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν κινήσεις σε βάθος 5 χιλιομέτρων. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν πειστήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τουρκικά fake news. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, τη Δευτέρα (13/6), εξαπέλυσε λάσπη κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για έναν νεκρό Αφγανό μετανάστη από ελληνικά πυρά. Σύμφωνα με τους Τούρκους ο μετανάστης επιχείρησε να περάσει τα σύνορα και δέχθηκε τα ελληνικά πυρά. Η είδηση μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ όμως διαψεύστηκε άμεσα από τη χώρα μας.

Ο γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Δημήτρης Δερβεντλής, μιλώντας στην κάμερα του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού διέψευσε κατηγορηματικά τα τουρκικά αφηγήματα. «Ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε σε αυξημένη εγρήγορση όσο η Τουρκία κρατά την έντονη ρητορική της» είπε χαρακτηριστικά.