Σε καταγγελίες προχώρησαν πολίτες που πήγαν να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο Αιγίου και διαπίστωσαν ότι δόσεις του εμβολίου της Pfizer, που πήγαν να τους χορηγήσουν, είχαν λήξει.
Σύμφωνα με το «Live News», πολίτες της περιοχής που έτυχε να κλείσουν το ραντεβού τους στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, παρατήρησαν ότι ορισμένα από τα σκευάσματα είχαν λήξει την 30η Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι από αυτούς, συγκεκριμένα 5-6 άτομα από τους 50 συνολικά, να ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους.
Όπως τους διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, αλλά και η Pfizer και το ECDC, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος αν λάμβαναν δόση που η ημερομηνία λήξης του είχε παρέλθει κατά μία με δύο ημέρες, καθώς η αποτελεσματικότητά τους διαρκεί έως και ένα μήνα μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
«Το λέμε από στόμα σε στόμα και από το Facebook και όταν έρχονταν την επόμενη μέρα αυτοί που είχαν προγραμματίσει να κάνουν τα εμβόλια, ζητούσαν να δούνε το μπουκαλάκι τι ημερομηνία γράφει, άλλοι το δέχονταν άλλοι ακύρωναν το ραντεβού» συμπληρώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Αιγίου. «Προφανώς, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν κάποια φιαλίδια που ξέμειναν, αλλά όντως πήρε την έγκριση το φάρμακο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
Ο πρόεδρος εργαζομένων του ίδιου νοσοκομείου, ωστόσο, ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: «Το αναφέραμε και στη διοίκηση και εμείς θέλουμε και θέλαμε γενικότερα να μη δίνεται λαβή στον κόσμο, ειδικά για τα εμβόλια που υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις».
Το θέμα στο Αίγιο έπαψε να υφίσταται στις 3 Δεκεμβρίου, όταν το νοσοκομείο παρέλαβε τη νέα παρτίδα των εμβολίων.
Η ίδια η Pfizer αλλά και οι επίσημες Αρχές, όπως ο ECDC, διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, με την εταιρεία μάλιστα να δίνει παράταση ενός μήνα στις ημερομηνίες λήξης των υπαρχόντων σκευασμάτων.
Στα καινούργια σκευάσματα, οι ημερομηνίες λήξης έχουν παραταθεί από τους 6 μήνες που ήταν αρχικά, στους 9.
Διευκρίνιση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει θέμα με την ημερομηνία λήξης τους.
«Είναι πάγια τακτική, το ξέρουμε έτσι και αλλιώς, πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές μέρες μετά. Είναι ένα όριο ασφαλείας πολύ αυστηρό και ενδεικτικό. Δεν σημαίνει ότι μετά θα είναι επικίνδυνο το εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Έγινε ένα θέμα που δεν υπήρχε» τόνισε ο καθηγητής.