Quantcast

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Οι προσφυγικοί σύλλογοι του δήμου Ωραιοκάστρου στη Βουλή

Με καταβολές από τη Σμύρνη, μίλησαν για το παρελθόν και τις ρίζες τους με πάθος και πολλές φορές με συγκίνηση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιάτικη Καταστροφή, προσφυγικοί σύλλογοι του δήμου Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τις δράσεις τους, που έχουν ως σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη αλλά και να αναδείξουν τη συμβολή των προσφύγων στην κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Με καταβολές από τη Σμύρνη, μίλησαν για το παρελθόν και τις ρίζες τους με πάθος και πολλές φορές με συγκίνηση.

«Η συμβολή των προσφύγων της Μικρασιάτικης Καταστροφής στην Ελλάδα, παρότι έζησαν τη στοχοποίηση και τον αποκλεισμό, υπήρξε μεγάλη, καταλυτική και καθοριστική. Και συνεχίζει και μέχρι σήμερα να μας επηρεάζει θετικά για μια δημιουργική, ισχυρή, αυτοδύναμη πατρίδα, που θα βλέπει αισιόδοξα το μέλλον μέσα από ένα οδυνηρό παρελθόν. Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί, αλλά να μαθαίνει από τα λάθη  μας», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Διασποράς του Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης.

«Μέσα από τους διαρκείς αγώνες σας, διατηρήσατε ζωντανό τον πολιτισμό των προγόνων μας. Για αυτό είστε εδώ σήμερα, γιατί αναδεικνύουμε και αναγνωρίζουμε τη δική σας συμβολή, ρόλο και προσφορά. Πρέπει να είστε περήφανοι για τον αγώνα που συνεχίζεται, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες της Μικράς Ασίας, και να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια, συνοδοιπόροι και στα εύκολα και στα δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας. Ανακοίνωσε τέλος, ότι κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Σμύρνη το διάστημα 6 έως 10 Οκτωβρίου.

Φορτισμένοι συγκινησιακά, οι εκπρόσωποι των προσφυγικών συλλόγων μετέφεραν αφηγήσεις και εμπειρίες των προγόνων τους, μαζί με την θέλησή τους να συνεχίσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις, «ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των ανθρώπων της Σμύρνης και η σημαντική συνεισφορά τους στην πατρίδα όπου ρίζωσαν», όπως τόνισαν. «Σκοπός των πολιτιστικών δράσεών μας είναι η διατήρηση των ηθών και των παραδόσεων των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ώστε να διδαχθούν οι νεώτεροι την ιστορία μας» τόνισε η Γεωργία Πετρίδου, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου, η οποία λειτουργεί από το 1993.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης, Παντελής Τσακίρης, διαβεβαίωσε ότι «ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, τους συλλόγους.

«Η τρομακτική ανθρωπιστική και πολιτική κρίση της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι μια επέτειος που παραπέμπει σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της χώρας, αλλά και που ταυτόχρονα καταδεικνύει και τα θετικά στοιχεία του αγώνα για ανεξαρτησία. Είναι αισθητή η παρουσία τους και η σημαντική προσφορά τους μέσα από σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται. Ας γίνουν κτήμα μας και ας αντλήσουμε μέσα από τις σκοτεινές αυτές σελίδες τη φωτεινή πλευρά της ιστορίας μας», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Η Αναστασία Σταμπουλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μυγδονίας «Διγενής», μετέφερε εικόνες μέσα από τις διηγήσεις του προπάππου της, για την τουρκική βιαιότητα, το ξεκλήρισμα οικογενειών, τους σφαγιασμούς και τους βιασμούς και τους είπε την ιστορία της εύπορης οικογένειάς του, με το διώροφο σπίτι, την ορφάνια του από γονείς στα 13 του και τον αγνοούμενο αδερφό του που βρήκε, μαζί με την αδελφή του, μετά από 42 χρόνια στη Κρήτη.

«Ο κρυφός καημός της χαμένης πατρίδας, μας κληρονομήθηκε ως χρέος απέναντι στους προγόνους μας, που με βία και αιματοχυσία αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τη γη τους, στο να συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αθηνά  Κουλουμπατσάνη, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσοχωρίου που ιδρύθηκε το 1977, έδωσε έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στο ρόλο του συλλόγου ως πεδίου συνάντησης και αλληλεπίδρασης, ώστε «μέσα από αυτά τα βιώματα να δίνονται τα ερεθίσματα για την διατήρηση της παράδοσης και την αναζήτηση, εντός και εκτός της χώρας, συνεργασιών για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας μας».

Ως πολύ σημαντικό θεσμό χαρακτήρισε τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις των προσφυγικών συλλόγων, η Μαρία Γελαϊτζόγλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα», Γιάννης Στεφανίδης, στάθηκε «στην αδιάλειπτη πορεία τους και στις καθημερινές προσπάθειες, που έχουν μοναδικό στόχο να συνεχίσουν να κρατάνε ζωντανή την παράδοση και την ιστορία».

«Η εκδήλωση τιμής και μνήμης, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για όλους όσους ήρθαν πριν από εμάς για εμάς. ‘Δεν ξεχνώ’ είναι το μήνυμα μας», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Η ‘Αννα Ραφαηλίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «ΑΡΙΣΤΗ», σημείωσε ότι «στόχος των πολλαπλών δραστηριοτήτων του συλλόγου είναι να διασωθεί ο πολύτιμος θησαυρός της παράδοσης».

Ο Δημήτρης  Ποντίκας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού, ο Φώτης Παρπόρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», ανέφεραν ότι γνώμονας τους είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων και η ενασχόλησή τους με τα κοινά της περιοχής, και τη μετάδοση της παράδοσης.

Ο κ. Παρπόρης εξέφρασε παράλληλα την ευχή, «το έργο και η ιστορική μνήμη των Μικρασιατών, να αποτυπωθεί και στα σχολικά βιβλία, περισσότερο από μια παράγραφο για την Καταστροφή και την γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού  και Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου, που έχοντας και ο ίδιος προσφυγικές ρίζες, στάθηκε ιδιαίτερα «στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  μέσα από τη μεταφορά και διατήρηση της γνώσης».

«Περισσότερη ευαισθητοποίηση για την στήριξη όλων των φορέων και συλλόγων που διατηρούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας», ζήτησε ο Βασίλης Αρβανιτόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας «Μέγας Αλέξανδρος».

Η Βασιλική Μπουτσίκα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου, σημείωσε ότι «αυτός που δεν έχει γνώσει της παράδοσής του, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει πάθει αμνησία».

Η ‘Αννα Ραφαηλίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «ΑΡΙΣΤΗ», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η  καταστροφή της Σμύρνης, πρέπει να είναι παράδειγμα για την εξάλειψη περιστατικών κάθε μορφής βίας.

Ο Δημήτρης Στοίλας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου, τόνισε ότι στόχος είναι η ανάδειξη και η διάδοση της ιστορικής γνώσης και οι αναλλοίωτοι δεσμοί Μακεδονίας και Κρήτης, ώστε κάθε Έλληνας να έχει πολιτιστική συνείδηση και κατανόηση για την παράδοση της χώρας.

«Όσο πιο πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι υπάρχουν, τόσο πιο πολύ αυτοχαρακτηρίζεται η ποιότητα του πολιτισμού μας, τόνισε η Αναστασία Καραογλάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Τέχνης «ΛΟΓΕΙΟΝ».

Ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των συλλόγων, τονίζοντας ότι «είμαστε πάντα μαζί τους σε όλες τις προσπάθειές τους και πολλές φορές, ακόμα και από το υστέρημα μας, προσπαθούμε να τους στηρίξουμε γιατί πιστεύουμε πολύ στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Με το έργο και τις δράσεις σας διατηρείτε ζωντανές τις μνήμες, και είναι πολύ σημαντικό αυτό ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», επεσήμανε από την πλευρά της, η Μαρία Αραμπατζίδου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου.

Ο Χρήστος Σαραμουρτσής, πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Νεοχωρουδάς, υπογράμμισε ότι «η εθνική συνείδηση είναι αυτή που διατήρησε την έννοια της πατρίδας», ενώ στην σημαντική συμβολή όλων των συλλόγων και στην συνεργασία, έδωσε έμφαση ο Πάτροκλος Σπυρόπουλος,  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεντάλοφος.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Ωραιοκάστρου, Νίκος Γιανατζόγλου, ανέφερε ότι «κοιτάζουμε μόνο μπροστά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν μας».