Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνέντευξη του ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους, παρά την απαγόρευση της Μόσχας.
Η συνέντευξη έγινε μέσω στο zoom και ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τον αρχισυντάκτη του Meduza, Ivan Kolpakov, καθώς επίσης με τον αρχισυντάκτη του τηλεοπτικού καναλιού Dozhd (που θεωρείται «ξένος πράκτορας» στη Ρωσική Ομοσπονδία) Tikhon Dzyadko, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Mikhail Zygar (ο οποίος έθεσε στον Ζελένσκι ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της Novaya Gazeta, νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ) και του ειδικού ανταποκριτή της Kommersant Βλαντιμίρ Σολόβιοφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μαριούπολης. Ο ίδιος τους είπε ότι μπορούν να οπισθοχωρήσουν αν βρουν τρόπο να το κάνουν και να επιβιώσουν, αλλά τα στρατεύματα επιμένουν να παραμείνουν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν με τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.
Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας.
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι. «Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε επίσης Σειμηώνεται ότι η συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.