Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διάδρομοι εκκένωσης δεν λειτούργησαν την Τετάρτη, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς.
Το μήνυμά του
«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ανθρώπους έξω και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά δεν μπορούμε να εκθέσουμε τους ανθρώπους σε βομβαρδισμούς στο δρόμο», είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook την Πέμπτη.
Ο Ζελένκσι είπε ότι οι κάτοικοι που δραπέτευσαν στο παρελθόν από την πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη μεταφέρονται σε ασφαλέστερες περιοχές.
«Παίρνουμε τους κατοίκους της Μαριούπολης που κατάφεραν να διαφύγουν στο Μπερντιάνσκ. Τους πηγαίνουμε στη Ζαπορίζια. Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε μια μέρα, περισσότεροι από 2.000 από αυτούς είναι παιδιά», είπε.
Το κατηγορώ στη Ρωσία
Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να διακόψει και αυτή την κίνηση, πυροβολώντας το τμήμα του δρόμου μεταξύ Βασίλιβκα και Καμιάνσκε στην περιοχή Ζαπορίζια. Πέντε Ουκρανοί τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων παιδιά, είπε.
Στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον αμάχων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εάν ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του συνεχιστεί, «οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας μαζί».
Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας
Παράλληλα ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ουκρανίας την ώρα που οι διαπραγματεύεις με τη Ρωσία συνεχίζονται, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητές του στις συνομιλίες είναι «το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».
Σήμερα ο Ζελένσκι πρόκειται να μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, και είπε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία».
Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στη Μαριούπολη
Την ίδια ώρα η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας χθες Τετάρτη.
Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι ουκρανούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.