Ζελένσκι: Η Ρωσία επιβάλλει το αφήγημά της με τα όπλα – Δεν προστατεύουν ούτε τους ρωσόφωνους

Σε δηλώσεις που έκανε σε μέσα ενημέρωσης της Δανίας

Η Ρωσία δεν προστατεύει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, ενώ επιβάλλει στρατιωτικά το αφήγημά της, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε μέσα ενημέρωσης της Δανίας, τόνισε πως «έφτιαξαν ένα αφήγημα ότι προστατεύουν τους ρωσόφωνους, αλλά οι περισσότερες από τις πόλεις που κατέστρεψαν ολοσχερώς, όπου δεν έχουν απομείνει κτίρια ή άνθρωποι, κατοικούνταν κυρίως από ρωσόφωνους. Και αυτοί οι άνθρωποι τώρα έρχονται σε εμάς, επειδή είναι σοκαρισμένοι με αυτό που τους έκανε ο ρωσικός στρατός», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ρωσία εισβάλλει στα εδάφη της Ουκρανίας με στρατιωτικά μέσα, διεξάγοντας κάποια δημοψηφίσματα υπό την απειλή όπλων, εντελώς πέρα από το νομικό πλαίσιο, πέρα από το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία βιάζει γυναίκες, απαγάγει παιδιά, απελαύνει με τη βία Ουκρανούς πολίτες στη Ρωσία, αφαιρώντας τους ταυτότητες και δικαιώματα.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι «σήμερα μόνο ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίζει αν θα διατάξει τον ρωσικό στρατό να σταματήσει ή όχι».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το σημείο καμπής σε αυτόν τον πόλεμο, το οποίο θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα γείρει η ζυγαριά – Ουκρανία ή Ρωσία – ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, εάν δεν επιταχυνθούν οι προμήθειες όπλων προς τη χώρα του, η κατάσταση αυτή θα παραμείνει στάσιμη.

«Στασιμότητα – αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πεθαίνουν, όλοι θα μένουν στη θέση τους και κάθε πλευρά θα προχωρά εναλλάξ 1 έως 5 χιλιόμετρα και στη συνέχεια θα υποχωρεί 1 έως 5 χιλιόμετρα. Εάν αυξηθούν οι παραδόσεις των όπλων που ζητάμε από τους εταίρους μας, τότε θα αρχίσουμε, τελικά, πιστεύω, να προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο Ζελένσκι.