Ζαχάροβα: Φινλανδία και Σουηδία γνωρίζουν που θα οδηγήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

«Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη»

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία μέσω διμερών διπλωματικών διαύλων για τις συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτοί (η Σουηδία και η Φινλανδία) γνωρίζουν, δεν θα εκπλαγούν σε κάτι, ενημερώθηκαν για τα πάντα, πού θα οδηγήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Έχουμε ανακοινώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», είπε η Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-24.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ανοίγει σήμερα συζήτηση για το αν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η υποστήριξη των Φινλανδών πολιτών στην προοπτική ένταξης, η οποία παλαιότερα δεν ξεπερνούσε το 20 με 25%, έχει φθάσει και το 70%, ενώ στη Βουλή υπάρχει πλέον σαφές πλειοψηφικό ρεύμα.

Παρά την προειδοποίηση της Ρωσίας για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην περιοχή της Βαλτικής εάν η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση για αίτηση ένταξης στη Βορειοανατολική Συμμαχία θα ληφθεί πολύ γρήγορα, «όχι εντός μηνών, αλλά εντός εβδομάδων».

 

«Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη»

Οι αρχές του Κιέβου εμποδίζουν την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, ο ρωσικός στρατός ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους που επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές. «Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να αρνείται να εκκενώσει τους αμάχους προς τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε επίσης η Ουκρανία έχει προσελκύσει περίπου 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου έχει προσελκύσει στην Ουκρανία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 κράτη», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη. «Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία συνεχίζονται με στόχο τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος της», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αρνούμενοι να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση σε θέματα προτεραιότητας.

Ακολούθως, κατηγόρησε εκ νέου το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της επιχείρησης», αυξάνοντας την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ωθώντας έτσι «το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την επιθετικότητα κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και να διαπράττει νέα νεοναζιστικά εγκλήματα πολέμου».