Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Επίσημα ύποπτος για την εξαφάνισή της ο Γερμανός παιδόφιλος – Συνεχίζονται οι έρευνες

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκρισή του στην Πορτογαλία - Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ φέρεται να έχει ομολογήσει σε φίλο του ότι απήγαγε την μικρή Μαντλίν από πορτογαλικό θέρετρο

Ο καταδικασμένος Κρίστιαν Μπρίκνερ, είναι πλέον και επίσημα ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν. Η πορτογαλική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι «ορίστηκε κατηγορούμενος αυτή την Τετάρτη».

Ο Μπρίκνερ βρίσκεται στη φυλακή της Γερμανίας αφού καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 72χρονης γυναίκας το 2005, στην ίδια πόλη όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν. Ήταν τριών ετών όταν εξαφανίστηκε από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα που έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην Praia da Luz της Πορτογαλίας τον Μάιο του 2007.

«Arguidο», χαρακτηρίζουν οι Πορτογάλοι τους επίσημα υπόπτους μιας υπόθεσης. Χαρακτηρισμός που μπήκε δίπλα στο όνομα του Μπρίκνερ πλέον στην υπόθεση της Μαντλίν, ωστόσο, δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.

Όσον αφορά στα αίτια της απόφασης, οι Πορτογάλοι όρισαν τώρα τον Γερμανό επίσημα ύποπτο της υπόθεσης γιατί παρήλθαν τα 15 χρόνια μέσα στα οποία οι υποθέσεις διώξεων σοβαρών εγκλημάτων μπαίνει στο αρχείο. Οι αρχές της Πορτογαλίας ήθελαν να «κρατήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές».

Ο Γερμανός εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς επιβεβαίωσε στο Sky News ότι πρόκειται «προφανώς μόνο για τυπικούς λόγους και για να αποφευχθεί η παραγραφή στην Πορτογαλία».

Μια πορτογαλική πηγή πρόσθεσε ότι «οι νομικοί λόγοι για να καταστεί επίσημα ύποπτος αφορούν το γεγονός ότι φέρεται να ομολόγησε σε έναν φίλο του ότι είχε αρπάξει τη Μαντλίν. Τα αρχεία κινητών τηλεφώνων τον τοποθετούν στην Praia da Luz τη νύχτα που εξαφανίστηκε».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος παρέμεινε σιωπηλός αφού ενημερώθηκε ότι ήταν επίσημα ύποπτος και αρνήθηκε να ανακριθεί. Επισήμως, έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση της Μαντλίν.

 

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκρισή του στην Πορτογαλία

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από επίσημη επιστολή με αίτημα των πορτογαλικών αρχών προς τους Γερμανούς ομολόγους τους. Ανοίγει ο δρόμος για την πιθανή πτήση του στο Algarve για επίσημη ανάκριση. Ωστόσο, δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν άμεσα σχέδια για κάτι τέτοιο.

Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ ταξίδευε μεταξύ της Praia da Luz και της Γερμανίας με ένα τροχόσπιτο «VW» για αρκετά χρόνια πριν εξαφανιστεί η Μαντλίν και προηγουμένως δήλωσε ότι επιβίωνε διακινώντας ναρκωτικά. Είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί ερευνητές εστιάζουν την εγκληματολογική τους έρευνα στο όχημα.

Ο 44χρονος έγινε ύποπτος από τη στιγμή που φέρεται να ομολόγησε ότι απήγαγε τη Μαντλίν ενώ καθόταν σε ένα μπαρ της Γερμανίας, 10 χρόνια από την απαγωγής της. Οι πορτογαλικές αρχές επέμειναν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα συνεχίσουν την έρευνα παρά τις αναφορές ότι η Scotland Yard σχεδίαζε να την τερματίσει μετά από 11 χρόνια. Αστυνομικές πηγές χώρα δήλωσαν ότι το κλείσιμο της μακροχρόνιας εξέτασης της ανεξιχνίαστης υπόθεσής τους ήταν «εντελώς εκτός συζήτησης».

 

Η έρευνα άνοιξε ξανά το 2013 στην Πορτογαλία

Ένας δικηγόρος με έδρα τη Λισαβόνα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε: «Η αστυνομία και οι εισαγγελείς στην Πορτογαλία θα έχουν πλήρη επίγνωση των χρονικών ορίων που κρέμονται πάνω από την υπόθεση. Η παραγραφή μας φέρνει μαζί της την πιθανότητα ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο υπεύθυνος για την εξαφάνισή της μπορεί να μην οδηγηθεί ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης στη χώρα όπου εξαφανίστηκε, ακόμη και με σύλληψη και ομολογία».

Ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου την έρευνα τον Οκτώβριο του 2013, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την αρχειοθέτησή της. Η Έλενα Μοντέιρο ηγείται μιας συνεχιζόμενης εξέτασης από τη βόρεια πόλη του Πόρτο.

Το 2013, εξέτασε τη χήρα ενός πρώην εργαζόμενου στο συγκρότημα όπου διέμεναν οι γονείς της Μαντλίν όταν εξαφανίστηκε. Ο κατά συρροήν κλέφτης Λόπες Μοντέιρο, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα με τρακτέρ τον Αύγουστο του 2009, δεν έχει ποτέ αποκλειστεί δημοσίως ως ύποπτος παρά τις εκκλήσεις της οικογένειάς του προς την αστυνομία να επιβεβαιώσει την αθωότητά του.