Quantcast

ΥΠΕΞ: «Σε νέα φάση» οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ έχουν περάσει σε άλλη φάση, από τη γνωριμία στο τι μπορούν να κάνουν μαζί, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ έχουν περάσει σε άλλη φάση, από τη γνωριμία στο τι μπορούν να κάνουν μαζί, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ο κ. Παπαϊωάννου έστειλε το μήνυμα αυτό, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα, εμείς πρέπει να δούμε τώρα πώς θα δώσουμε συνέχεια στα διάφορα ζητήματα», αλλά και αποτυπώνοντας το πάρα πολύ θετικό κλίμα της συνάντησης. «Η συνάντηση με τον Μπλίνκεν κράτησε γύρω στα 45-50 λεπτά. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι ήταν μια συνάντηση εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη στάση αρχής που τηρεί η Ελλάδα στο θέμα της Ουκρανίας, με τον Νίκο Δένδια να απαντά ότι για την Ελλάδα η στάση της πορεύεται από τις αρχές της: σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία όλων των κρατών.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αμερικανική παρουσία, υπενθύμισε στον Άντονι Μπλίνκεν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι έγινε με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, σημείωσε ότι στις εισαγωγικές του παρεμβάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης είναι από την ομογένεια και πως «αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι είναι μια επιτυχημένη ιστορία. Στη συνέχεια, προέβη σε μια ενδελεχή ενημέρωση του Αμερικανού ομολόγου του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατική συμπεριφορά. «Του έδωσε στοιχεία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήταν ήδη ενήμερος. Του έδειξε χάρτες. Τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός» όπως έκανε σήμερα γνωστό ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη Λιβύη και στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα. «Δυστυχώς, οι εξελίξεις στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πιθανή αποσταθεροποίηση της Λιβύης, θα μπορούσε να έχει και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη γενικότερα. Και γι’ αυτό είπε ότι και η αμερικανική πλευρά, ακόμα και αν έχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα αυτή τη στιγμή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη Λιβύη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

«Ο EastMed είναι ακόμα στο τραπέζι»

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ενεργειακή συνεργασία, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται στον «ανερχόμενο ρόλο της Ελλάδας» ως ενεργειακού κόμβου. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, με έμφαση στο πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) και τον Διασυνδετήριο αγωγό IGB, καθώς και στον αγωγό EastMed. «Ο EastMed είναι ακόμα στο τραπέζι και την τελική απόφαση για την υλοποίησή του θα τη λάβουν οι επενδυτές και οι αγορές» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σημείωσε ότι στη συζήτηση ήταν παρών και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ενεργειακής πολιτικής Έιμος Χόκσταϊν και σημείωσε πως αυτό υποδηλώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τα ενεργειακά.

«Θα ήταν ευχής έργο να μετατραπεί η συνεργασία από 3+1 σε 4»

Σε ό,τι αφορά στο σχήμα συνεργασίας 3+1 ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του είπε ότι θα ήταν χαρά τον προσεχή φθινόπωρο να υπάρξει συνάντηση με φυσική παρουσία και ότι θα ήταν ευχής έργο να μετατραπεί η συνεργασία από 3+1 σε 4 και να εξετάσουν τη δυνατότητα να ανοίξουν αυτή την πολυμερή συνεργασία. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια στρατηγική ανάπτυξης σχέσεων με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες σέβονται τις ίδιες αρχές, προβάλουν τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έκανε μάλιστα ρητή αναφορά στην Ινδία, την Ιαπωνία, στην Αυστραλία.

Μονόδρομος για τα Δυτικά Βαλκάνια η ευρωπαϊκή προοπτική

Εν συνεχεία, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως έγινε μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών εκτενής συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, καταρχήν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, ο υπουργός τόνισε πως ο μονόδρομος για την περιοχή αυτή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Είπε, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ότι η Ελλάδα στο βαθμό τον οποίο έχει τη δυνατότητα, θέλει και προσπαθεί να ξεμπλοκάρει οποιαδήποτε κωλύματα υπάρχουν για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών και ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί αρκετές χώρες της περιοχής ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμα ως προς το θέμα αυτό που μετέφερε η ελληνική πλευρά στην αμερικανική, είπε πως εδώ πέρα υπάρχουν δύο απαράβατοι κανόνες: όχι αλλαγή συνόρων και σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. «Αυτό για μας είναι κόκκινη γραμμή» διαμήνυσε.

Όσον αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τζον Κέρι, ο εκπρόσωπος είπε ότι συζήτησαν για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια αρκετά εκτεταμένη ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Συγκράτησε τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε κοινές πρωτοβουλίες και μάλιστα στον τομέα της προστασίας των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εν συνεχεία, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ του Οργανισμού, ότι η Ελλάδα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άμεσης ένταξης τους. Είναι μια ιστορική στιγμή, είναι και οι δύο χώρες εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, βαθιά δημοκρατικές, που σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπλήρωσε και τόνισε πως στο πνεύμα της αλληλεγγύης η χώρα μας προσβλέπει ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των κρατών που είναι βαθιά ριζωμένες αυτές οι αξίες και μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Κένυας στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σημείωσε πως ήταν η πρώτη επίσκεψη τα τελευταία χρόνια ΥΠΕΞ χώρας της Υποσαχάριας Αφρικής και αποτελεί ένα δείγμα του ανοίγματος το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της Υποσαχάριας Αφρικής για την Ελλάδα. «Καταρχήν, είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, η Κένυα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής και είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή. Το Ναϊρόμπι είναι η έδρα του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον».

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης, την περασμένη Παρασκευή, του υπουργού Εξωτερικού του Μπαχρέιν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη διμερή συνεργασία και έκανε λόγο για μια συνειδητή επιλογή του Νίκου Δένδια το άνοιγμα προς τις χώρες αυτές. Ήταν η τρίτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και του Μπαχρέιν σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, κάτι που υπογραμμίζει την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων όσο και με τις χώρες του Κόλπου, επισήμανε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα του Μπαχρέιν για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2026-2027 και αντίστοιχα το Μπαχρέιν την ελληνική για την περίοδο 2025-2026, ανέφερε και γνωστοποίησε ότι συζητήθηκε και «κατά πόσο θα μπορούσαν να προετοιμαστούν και οι υπάλληλοι μας ενόψει της ανάληψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αλληλοϋποστήριξη για υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη διετία 2027-2028. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την «εξαιρετική συνεργασία» με τη διπλωματική ακαδημία του Μπαχρέιν.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και των κρατών της περιοχής, είπε πως η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερα ευαισθησία, λέγοντας πως είναι κάτι που το υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Θεωρούμε ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες μαζί και όχι μεμονωμένα» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι το Μπαχρέιν κι άλλες χώρες έχουν δείξει μια ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, υποστηρικτή στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα σε οργανισμούς που δεν μετέχει η ίδια, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εν εξελίξει συζήτηση για το δικαίωμα του βέτο στη λήψη των αποφάσεων των 27 χωρών της ΕΕ, είπε πως είναι τεράστια συζήτηση και δεν ξέρει κανείς πού και πότε θα καταλήξει. Τόνισε πως η Ελλάδα διαχρονικά είναι υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Σαν κανόνας, είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ενισχυμένης πλειοψηφίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο πως όταν τίθενται θέματα άμεσου εθνικού συμφέροντος, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα, μια ασφαλιστική δικλείδα.

Το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ το επόμενο 15ήμερο

 

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Αύριο, Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Ολλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πρέσβη Φερνάντο Άριας. Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ολλανδό ομόλογό του και κατόπιν διαδοχικά θα δει τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στον οποίο είχε στείλει και σχετική επιστολή όσον αφορά την έρευνα για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη και τέλος, θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Την Παρασκευή, αναμένεται να συναντήσει τον πρέσβη της Αλβανίας και αργότερα να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ηγέτη των Πρασίνων της Γερμανίας και να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Αθήνα υπουργός Εξωτερικών από τη Ρουάντα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται να συναντήσει και τον πρέσβη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Τίρανα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, την Αλβανίδα ομόλογό του, τον πρωθυπουργό της χώρας.

Την προσεχή Τρίτη θα μεταβεί στο Σαράγεβο, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και την ομόλογό του.

Την Τετάρτη 25 Μαΐου, αναμένεται να μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας.

Μία ημέρα μετά, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση στην Αθήνα για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και μετά θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στον εορτασμό για την Ημέρα της Αφρικής.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, ενώ για τον Ιούνιο προγραμματίζονται επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών σε Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αύριο θα μεταβεί στο Τορίνο προκειμένου να συμμετάσχει στην 132η Υπουργική Σύνοδο των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας, όπου θα λάβει χώρα και η τελετή παράδοσης-παραλαβής της προεδρίας από την Ιταλία στην Ιρλανδία.

Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί και η προετοιμασία του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαΐου.

Την Τετάρτη 25 Μαΐου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Σχετικά με το πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, σήμερα θα μιλήσει στο Atlantic Council και θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με στελέχη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αμερικής, Κεντρικής Ευρώπης και του Αναπτυξιακού Ταμείου των ΗΠΑ DFC.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ο Κ. Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος έχει έδρα τη Ρώμη.

Στις 24 Μαΐου θα συμμετάσχει στο ελληνο-ισπανικό επιχειρηματικό φόρουμ και θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εμπορίου της Ισπανίας, ενώ στις 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Από 29 έως 31 Μαΐου, θα υποδεχθεί την επιχειρηματική αποστολή από Σαουδική Αραβία και θα λάβει χώρα επιχειρηματικό φόρουμ και η 5η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή.

Τέλος, όσον αφορά τον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, την τρέχουσα εβδομάδα συνοδεύει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσημη επίσκεψή της στο Βιετνάμ. Από 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης θα συνοδεύει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περιοδεία της στη Λετονία και την Εσθονία.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ